Spanje klopt Italië in slotfase en pakt ticket voor finale Nations League

15-06-2023 22:38
5

Spanje is de tweede finalist van de Nations League 2023. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente won in extremis met 2-1 van de Italianen. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini neemt het daardoor tegen Nederland in de troostfinale.

Bij de Spanjaarden was er een debutant. De in Frankrijk geboren Robin Le Normand werd in mei officieel geneutraliseerd tot Spanjaard en mocht dus gelijk in de basis beginnen. Bij de Italianen werd er in een 3-5-2-systeem gespeeld, waarin Niccolo Zaniolo en Ciro Immobile de diepste aanvallers waren.

Al na drie minuten barstte de wedstrijd in de Grolsch Veste volledig los. Yeremy Pino was heel scherp en wist al heel vroeg in de wedstrijd de openingstreffer te maken. Heel lang bleef die niet staan, aangezien debutant Le Normand na elf minuten hands maakte in de zestien meter. Immobile mocht het cadeautje uitpakken en schoot de gelijkmaker binnen. Daarna dacht Davide Frattesi dat hij Italië ook nog eens op voorsprong zou knallen, maar die treffer ging wegens buitenspel niet door.

Nadat de storm van de eerste twintig minuten was gaan liggen werd er alsnog attractief gevoetbald in Enschede. Gescoord werd er echter niet, maar vooral na rust kwamen er enorme kansen. Spanje werd alsmaar beter en kreeg na de onderbreking een enorme kans via Alvaro Morata, maar hij werkte zijn inzet in de vijf meter van Gianluigi Donnarumma naast het doel.

Daarna kreeg ook Frattesi nog een enorme kans, maar die werd op miraculeuze wijze gepakt door Unai Simon. Italië loerde op de counter en liet Spanje sterker en sterker worden. Uiteindelijk ging het dan ook mis voor de Italianen, want het was invaller Josélu die vlak voor het einde de beslissende maakte. De spits tikte in minuut 87 de winnende tegen de touwen.

Josélu speelde tot nu toe slechts drie interlands, maar scoorde ook al drie keer. Door zijn doelpunt gaat Spanje de finale van de Nations League tegen Kroatië spelen en moet Oranje het tegen Italië opnemen.