Verhuurbedrijf Club Brugge: De Cuyper en co overtuigden, lastig voor Balanta

Verhuurbedrijf Club Brugge: De Cuyper en co overtuigden, lastig voor Balanta

18-05-2023 11:00 Laatste update: 21:00
32

Nu ook het einde van de Play-Offs met rasse schreden nadert, is het tijd voor de Belgische topclubs om hun balans op te maken. Zo leenden zij dit seizoen een heleboel spelers uit, nu eens als uitstalraam, dan weer om de nodige progressie te boeken. VoetbalPrimeur.be stelt een rapport op voor elk van die huurlingen. In deze derde aflevering: verhuurbedrijf Club Brugge.

Eder Balanta (Schalke 04)
Omdat de Colombiaan steeds verder wegdeemsterde bij Club, zocht het bestuur in januari naar een oplossing. Dat werd een tijdelijke: een verhuur aan het noodlijdende Schalke 04. Altijd gevaarlijk, jezelf herlanceren bij een ploeg die strijdt tegen de degradatie. Dat is ook gebleken, want Balanta komt niet al te vaak in het stuk voor in Gelsenkirchen. Dat hij een erg lucratieve aanbieding uit China afsloeg, siert hem. Of zet het hem nu net aan het denken?

Statistieken competitie : 3 basisplaatsen, 238 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Maxim De Cuyper (KVC Westerlo)
De periode van de talentvolle krullenbol in het Kuipje kan je gerust een schoolvoorbeeld van een geslaagde uitleenbeurt noemen. Voor het tweede jaar op rij stalde Club hem in de Stille Kempen. Ook op het hoogste niveau bleek De Cuyper een streling voor het oog, mét leuke extraatjes op statistiekenvlak. Verdedigend moet de linksachter nog steeds stappen vooruit zetten, maar deze zomer zal hij met zekerheid zijn kans mogen gaan bij Club.t

Statistieken competitie : 36 basisplaatsen, 3222 minuten, 8 doelpunten, 6 assists

Jack Hendry (Cremonese)
Een bijzonder woelig seizoen, om het zachtjes uit te drukken. In zijn eerste half jaar bij Club was Hendry een regelrechte revelatie, maar bevestigen bleek nog maar eens moeilijker dan doorbreken. In de zomer stapte de mandekker daarom tijdelijk over naar Cremonese, maar daar kwam hij nauwelijks in actie. Geen probleem, dacht Club, we kunnen jou nog gebruiken in de terugronde. Na enkele basisplaatsen in februari verdween Hendry echter weer helemaal van het toneel, mede door een blessure. Zijn laatste twee wedstrijden betwistte de Schot voor ... Club NXT.

Statistieken competitie : 2 basisplaatsen, 218 minuten, 0 clean sheets

Cyle Larin (Valladolid)
Na amper een half jaar had de Brugse staf al genoeg gezien: aan deze Larin had het (te) weinig. De Canadees kreeg een erg mooie reddingsboei toegeworpen vanuit La Liga. Het Spaanse zonnetje doet duidelijk deugd, want sinds januari zette hij de netten al zeven keer bol. Mede dankzij zijn inspanningen staat Valladolid nu net boven de rode streep, al is het gevecht zeker nog niet over.

Statistieken competitie : 12 basisplaatsen, 1110 minuten, 7 doelpunten, 2 assists

Faitout Maouassa (Montpellier)
Twee jaar terug betaalde Club nog een flink bedrag aan Stade Rennes voor de veelbelovende linksachter. Dat bleek een eerder zure investering, aangezien het in Brugge niet echt los liep voor Maouassa. Een uitleenbeurt aan zijn Franse habitat heeft gelukkig wonderen gedaan. Op de linkerflank van Montpellier is hij een waar gevaar, zo bewijzen zijn statistieken.

Statistieken competitie : 21 basisplaatsen, 1757 minuten, 5 doelpunten, 5 assists

Thomas Van den Keybus (KVC Westerlo)
Ietwat in de schaduw van maatje De Cuyper, maar ook deze jongeling trok zijn streng bij Westerlo. Uiteindelijk rekende Jonas De Roeck toch vaak op de stijlvolle middenvelder, die enkele knappe doelpunten wist te maken. Of ook Van den Keybus straks zijn kans krijgt bij de Brugse A-macht, is voorlopig onduidelijk. Zelf lijkt hij alvast te hopen van wel, deelde hij onlangs mee.

Statistieken competitie : 20 basisplaatsen, 1866 minuten, 3 doelpunten, 0 assists

Ruud Vormer (SV Zulte Waregem)
Na jarenlang trouwe dienst met een karrenvracht aan hoogtepunt besloot Club in januari om Vormer geen strobreed in de weg te leggen in zijn zoektocht naar speelminuten. Bij Essevee moest de gewezen Gouden Schoen een doorslaggevende schakel worden in de strijd om het behoud. Door een vervelende schouderblessure miste hij echter een cruciale periode, wat de fusieclub uiteindelijk zuur opbrak. Het zet meteen ook een groot vraagteken achter Vormers persoonlijke toekomst. Mocht Zulte Waregem in de JPL gebleven zijn, werd zijn huurovereenkomst immers automatisch omgezet naar een definitief contract. Nu is Vormer vanaf 1 juli transfervrij.

Statistieken competitie : 9 basisplaatsen, 732 minuten, 1 doelpunten, 4 assists

Conclusie
Wisselend verhuursucces voor Club Brugge. Bij sommigen van hen valt voor een verlengd verblijf op Jan Breydel wel iets te zeggen, met De Cuyper op kop. Balanta heeft zijn ervaring mee, al is hij eveneens verguisd bij een deel van de blauw-zwarte aanhang. Larin bewijst in La Liga dan weer wel degelijk over een neus voor doelpunten te beschikken, terwijl Maouassa zich ontegensprekelijk herpakt heeft. Het zal vooral van de nieuwe trainer bij Club afhangen of er voor (iemand van hen) nog een toekomst is weggelegd. Een andere hamvraag is of we Vormer volgend seizoen nog in de Belgische hoogste klasse mogen aanschouwen.