Verhuurbedrijf Anderlecht: opdracht geslaagd, want meerwaarde

Verhuurbedrijf Anderlecht: opdracht geslaagd, financiële meerwaarde gecreëerd

16 mei 2023 om 15:00
Laatste update: 16 mei 2023 om 15:00

Nu ook het einde van de Play-Offs met rasse schreden nadert, is het tijd voor de Belgische topclubs om hun balans op te maken. Zo leenden zij dit seizoen een heleboel spelers uit, nu eens als uitstalraam, dan weer om de nodige progressie te boeken. VoetbalPrimeur.be stelt een rapport op voor elk van die huurlingen. In deze eerste aflevering: verhuurbedrijf RSC Anderlecht.

Mustapha Bundu (FC Andorra)
Laat je niet misleiden door de ploegnaam: Andorra voetbalt wel degelijk in de Spaanse Segunda Division, waar het overigens vlot meedraait met de betere middenmoot. Ook Bundu heeft daar zijn steentje toe bijgedragen, zij het niet in overweldigende mate. Wekelijks schippert de aanvaller tussen een basisplek en het statuut van vaste invaller.

Statistieken in de competitie: 10 basisplaatsen, 952 minuten, 3 doelpunten, 2 assists.

Antoine Colassin (SC Heerenveen)
Bij zijn debuut schoot de jonge aanvaller als een komeet uit de startblokken, maar ruim drie jaar later blijft het toch wachten op die echte doorbraak. Ook een uitleenbeurt in Friesland heeft Anderlecht niet veel wijzer gemaakt. Colassin deed er voornamelijk dienst als invaller en kon slechts één keer juichen, na een kolossale blunder van Jasper Cillessen dan nog.

Statistieken in de competitie: 6 basisplaatsen, 593 minuten, 1 doelpunt, 0 assists.

Mohammed Dauda (Tenerife)
Het is haast beangstigend hoezeer de situaties van Bundu en deze Dauda op elkaar gelijken. Ook Tenerife acteert op het tweede niveau in Spanje, waar het momenteel twee plaatsjes lager gerangschikt staat dan Andorra. Ook de persoonlijke statistieken van beide Anderlecht-discipelen komen opvallend overeen. In beide gevallen lijkt een verdere toekomst in Brussel evenwel uitgesloten.

Statistieken in de competitie: 10 basisplaatsen, 968 minuten, 2 doelpunten, 2 assists.

Bogdan Mykhaylychenko (Shakhtar Donetsk)
Anderlecht mag dan wel haar slechtste campagne in een kleine eeuw tijd beleefd hebben, de verhuurde spelers schreven veelal succesverhalen. Ook de Oekraïner met de lastige achternaam heeft zich namelijk in de kijker gevoetbald. Bij Shakhtar Donetsk, dat op weg lijkt naar haar vijftiende landstitel, krijgt Mykhaylychenko geregeld een plek op de linksachter. Bij Anderlecht lag daar na het vertrek van Sergio Gomez nochtans een open vacature.

Statistieken in de competitie: 18 basisplaatsen, 1639 minuten, 2 doelpunten, 3 assists.

Kristoffer Olsson (Midtjylland)
In het prille seizoensbegin mocht hij nog drie keer invallen voor paars-wit, maar uit angst om tweede viool te spelen werd naar een oplossing gezocht. Die werd ook gevonden, meer bepaald in Denemarken. De datascouting van Midtjylland leverde niet voor het eerst puik werk, want de (tijdelijke) komst van Olsson draaide uit op een succesverhaal, in die mate zelfs dat de club hem graag definitief zou losweken. De Zweed was overigens één van de schaarse lichtpuntjes bij Midtjylland, dat zich zelfs niet wist te plaatsen voor de kampioenenronde van de Superligaen.

Statistieken in de competitie: 21 basisplaatsen, 1787 minuten, 3 doelpunten, 5 assists.

Timon Wellenreuther (Feyenoord)
(Nog) een (mogelijke) kampioen, zowaar! Die lopen de laatste jaren niet meer dik bezaaid in Brussel. Als stand-in voor Justin Bijlow mocht de Duitser mee bouwen aan het prachtige titelverhaal van Feyenoord. Toen de nummer één zich in februari blesseerde, lagen er zelfs nog negen basisplaatsen in het verschiet. Daarin kweet Wellenreuther zich vlekkeloos van zijn taak.

Statistieken in de competitie: 9 basisplaatsen, 810 minuten, 1 clean sheet.

Conclusie
Aangezien de boekhouding nog steeds overwegend rood kleurt in het Lotto Park, was de hoofdbetrachting bij de verhuurde krachten voornamelijk om enkele appeltjes voor de dorst te versieren. Die missie is bij zowat iedereen geslaagd. In het geval van Olsson en Mykhaylychenko zouden de aankoopopties gelicht worden, waardoor Anderlecht weer enkele miljoentjes zou mogen bijschrijven. Ook voor de drie jonge aanvallers moet zeker een oplossing gevonden kunnen worden.