Verhuurbedrijf Antwerp: De Sart vierde titel, Frey zal balen van winterse keuze

Verhuurbedrijf Antwerp: De Sart vierde titel, Frey zal balen van winterse keuze

16-05-2023 20:00 Laatste update: 18-05-2023 18:06
6

Nu ook het einde van de Play-Offs met rasse schreden nadert, is het tijd voor de Belgische topclubs om hun balans op te maken. Zo leenden zij dit seizoen een heleboel spelers uit, nu eens als uitstalraam, dan weer om de nodige progressie te boeken. VoetbalPrimeur.be stelt een rapport op voor elk van die huurlingen. In deze tweede aflevering: verhuurbedrijf Royal Antwerp FC.

Frank Boya (Sint-Truiden)
Voor de Belgische top lijkt het net wat te weinig, maar in de middenmoot verdient de sterke Kameroener zeker zijn plekje onder de zon. Bij Royal Excel Moeskroen en SV Zulte Waregem had hij dat al bewezen, op Stayen volgde de bevestiging. Als vaste pion voor de verdediging was Boya één van de redenen waarom STVV deze jaargang zo moeilijk te ontwrichten bleek.

Statistieken competitie : 27 basisplaatsen, 2338 minuten, 1 doelpunt, 0 assists

Alexis De Sart (RWDM)
Na enkele lastige jaren is het jongere broertje van Gent-speler Julien weer boven water gekomen, zij het een divisie lager. Wat zal het deugd gedaan hebben, het titelparcours met RWDM. Net als de club was ook De Sart zelf wat op het achterplan verzeild geraakt, na nochtans een hoopgevend debuutseizoen bij Antwerp in 2019-2020. Op persoonlijk vlak zou het niet onverstandig zijn om aan boord te blijven in Molenbeek.

Statistieken competitie : 25 basisplaatsen, 2038 minuten, 1 doelpunt, 2 assists

Dorian Dessoleil (KV Kortrijk)
In eerste instantie leek zijn uitleenbeurt een goede zaak te worden. In het Guldensporenstadion profileerde Dessoleil zich al vlug tot de leidersfiguur in de achterhoede. Dat statuut veranderde meteen na de komst van Bernd Storck echter brutaal. ‘Wegens disciplinaire redenen’ werd de mandekker teruggezet naar de B-kern, waar hij nadien niet meer uit geraakte. Terugkeren naar Antwerp, waar hij gewogen en te licht bevonden werd, is geen optie.

Statistieken competitie : 13 basisplaatsen, 1126 minuten, 3 clean sheets

Pierre Dwomoh (SC Braga / KV Oostende)
Nog altijd maar achttien jaar jong en toch doken er opnieuw enkele verkeerde signalen op. Als huurling doorbreken bij het Portugese Braga bleek veel te hoog gegrepen. Gelukkig wierp KVO in de winterstop een reddingssloep toe. Die maakte echter al even snel water … Sinds februari ontbrak elk spoor van Dwomoh in de wedstrijdselectie. Het talent is ontegensprekelijk aanwezig, maar stilaan is het vijf voor twaalf om de juiste club te kiezen.

Statistieken competitie : 2 basisplaatsen, 302 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Viktor Fischer (AIK)
Na blessureleed verdween de nochtans populaire Deen haast geruisloos op de Bosuil. Eind januari besloot het bestuur om hem voor een volledig kalenderjaar uit te lenen aan AIK. De Zweedse Allsvenskan schoot pas een dikke maand geleden uit de startblokken, waardoor het nog moeilijk in te schatten valt welke meerwaarde Fischer er zou kunnen bieden. Tot dusver kon zijn ploeg in ieder geval nog maar één keer winnen.

Statistieken competitie : 3 basisplaatsen, 307 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Michael Frey (Schalke 04)
Mocht Antwerp zich straks tot kampioen kronen, dan zal deze man zich toch even voor het hoofd slaan dat hij dat feestje aan zich voorbij heeft laten gaan. Uit vrees om tweede viool te moeten spelen achter Vincent Janssen koos Frey voor een avontuur in de Bundesliga. Daarmee zette hij niet alleen Stamnummer Eén voor het blok, maar ook zichzelf. Na vijftien optredens is het nog steeds wachten op die eerste goal en bovendien strijdt Schalke nog volop tegen de degradatie.

Statistieken competitie : 10 basisplaatsen, 873 minuten, 0 doelpunten, 3 assists

Birger Verstraete (KV Mechelen)
Tot zijn eigen enorme teleurstelling mocht Verstraete niet aantreden tegen zijn moederclub in de bekerfinale. Dat was nu eenmaal zo bepaald in de huurdeal … Toen Malinwaeind augustus in acute nood verkeerde, werd de komst van de West-Vlaamse pitbull aangekondigd als een ‘gamechanger’. Zonder uitdrukkelijk op te vallen heeft hij die verwachting ook ingelost. Een verlengd verblijf zou voor beide partijen best interessant zijn, maar hoe denkt de sportieve cel van Antwerp daarover? 

Statistieken competitie : 19 basisplaatsen, 1694 minuten, 2 doelpunten, 0 assists

Conclusie
De bekerwinst en de resultaten in de heenronde van de Champions’ Play-Off hebben aangetoond dat Antwerp een nieuwe stap voorwaarts gezet heeft. Daar komen ook vernieuwde standaarden bij kijken. Naar volgend seizoen toe lijkt er voor geen van bovenstaande verhuurde krachten nog een plek bij The Great Old weggelegd, zelfs niet voor jongens als Frey of Verstraete, die zeker over kwaliteiten beschikken.