Lancering bond voor 'kleintjes' Europa, Union-voorzitter: Wij zijn uitzondering

Lancering bond voor 'kleintjes' Europa, Union-voorzitter: "Wij zijn uitzondering"

25-04-2023 14:45 Laatste update: 15:54
2

Kleinere voetbalclubs in Europa hebben de Union of European Clubs (UEC) opgericht om meer inspraak te krijgen in de organisatie van het Europese voetbal. Deze belangenorganisatie beoogt de overige 92% van de clubs een stem te geven, aangezien slechts 8% van de meer dan 1.500 profclubs in Europa vertegenwoordigd is in de bestaande European Club Association (ECA). Het Nieuwsblad noteerde de woorden van Union SG-voorzitter Alex Muzio.

De UEC wil niet-eliteclubs in het Europese voetbal steun en bescherming bieden. De organisatie streeft ernaar om meer kleinere clubs te laten deelnemen aan Europese competities op basis van hun prestaties in nationale competities. Hierdoor krijgen kleinere clubs en voetballanden meer kansen in het Europese voetbal.

Tijdens de lancering van de UEC waren 40 clubs aanwezig en volgden 63 clubs online. Belgische clubs Standard en Union waren ook aanwezig. "Vroeger waren er meer verschuivingen in het Europese voetbal: kleine clubs werden groter en grote clubs werden kleiner. Het is jammer dat dat nu zo bijna meer gebeurt", benadrukte Union-voorzitter Alex Muzio over dat het huidige model van de UEFA niet eerlijk is en dat er meer verschuivingen in het Europese voetbal moeten plaatsvinden.

Bij Union gebeurde echter wel iets uitzonderlijks. De club groeide binnen vijf jaar van een club die op het punt stond om te degraderen naar de amateurklasse naar een club die ver komt in Europese toernooien. "Maar dat is zeldzaam geworden, wij zijn een uitzondering", aldus Muzio.

De eerstvolgende taken van de UEC zijn het samenstellen van een uitvoerend bestuur en het aantrekken van meer leden. Dit gebeurt in samenwerking met instituten van de Europese Unie en bevoegde politici om de belangen van kleinere clubs in het Europese voetbal beter te behartigen.