Blik op Basaksehir: Gent komt een half leger aan oude (Belgische) bekenden tegen

Blik op Basaksehir: Gent komt een half leger aan oude (Belgische) bekenden tegen

08-03-2023 16:00 Laatste update: 20:20

Club Brugge is Europees uitgespeeld, maar RSC Anderlecht, KAA Gent en Union Saint-Gilloise geven de komende donderdagen nog het beste van zichzelf. VoetbalPrimeur.be helpt de Belgische vertegenwoordigers door hun tegenstanders uitgebreid onder de loep te nemen. In deze aflevering: Istanbul Basaksehir, dat in de achtste finales van de Conference League tegen KAA Gent is uitgeloot.

Identikit
Istanbul Basaksehir
Opgericht in 1990 (pas vanaf 2014 onder de huidige naam)
Stadion: Fatih Terim Stadium
Erelijst: één Turkse titel (2020)
Weetje: Basaksehir behoort dan wel niet tot de klassieke Grote Drie uit Istanboel, de ploeg is rechtstreeks verbonden aan president Erdogan en beschikt zo op haar geheel eigen wijze over de nodige macht.

Parcours tot dusver
Boz Baykuslar (Turks voor: De uilen), zoals de bijnaam luidt, hebben al flink wat Europese ervaringen in de tas zitten, althans voor het lopende seizoen. Hun huidige campagne vatte al aan op 21 juli. Na drie voorrondes plaatsten ze zich voor de groepsfase van de Conference League. Als laatste horde schakelde Basaksehir overigens Royal Antwerp FC uit, de enige Belgische vertegenwoordiger die niet overwinterde in Europa.

Dat blijkt achteraf geen schande. Ook in haar poule haalde Basaksehir immers het onderste uit de kan. Dat Hearts en Rigas FS geen vuist zouden kunnen maken, viel ergens nog te verwachten, maar ook Fiorentina eindigde uiteindelijk achter de Turken. In eigen huis klopten ze de paarshemden zelfs met 3-0. Geen uiltje om zonder handschoenen aan te pakken, met andere woorden.

Resultaten
Basaksehir eindigde afgelopen seizoen als vierde in de Süper Lig, op zestien punten van landskampioen Trabzonspor. Daarmee hield het wel onder meer Besiktas en Galatasaray achter zich. Over het hele kalenderjaar heen presteerde de ploeg eigenlijk ronduit geweldig. Tussen april en begin oktober werd zelfs geen enkele wedstrijd meer verloren! De laatste maanden is de Turkse machine wel enigszins beginnen sputteren.

Een 0-2-nederlaag tegen Sivasspor was een teken aan de wand, op 12 november volgde de échte uppercut. Thuis tegen stadsgenoot Galatasaray lijdde Basaksehir een bijzonder beschamende ... 0-7-nederlaag! Ook in 2023 loopt het niet van een leien dakje. De laatste zege dateert al van eind januari, al hoort daar uiteraard een belangrijke kanttekening bij. Sinds de vreselijke aardbevingen in het zuiden van het land is de Turkse competitie namelijk opgeschort. Ongewild is dat een voordeeltje voor Gent, al zouden ook De Buffalo's dat uiteraard graag anders gezien hebben.

Bekende namen
Naar Turkse gewoonte lopen er ook bij Basaksehir enkele ronkende namen uit het (internationale) voetbal rond. Grootste blikvanger is zonder enige twijfel Mesut Özil. Na jarenlang uitgeblonken te hebben bij de Duitse nationale ploeg en Arsenal FC vertoeft de spelverdeler nu in de herfst van zijn carrière in Turkije. Onder de dwarsligger draagt met de 34-jarige Volkan Babacan dan weer een 41-voudig international de handschoenen. En in de dug-out zit niet meer dan een ware legende uit het Turkse voetbal: Emre Belozoglu.

Leuk aan de confrontatie met Antwerp is dat Basaksehir ook over een heleboel jongens met een Belgische link beschikt. Ahmed Touba staat er pas sinds deze zomer op de loonlijst en heeft een verleden bij Club Brugge, terwijl Stefano Okaka en vooral Lucas Biglia illustere namen zijn uit de geschiedenis van RSC Anderlecht. Die Okaka speelde in de voorronde op de Bosuil overigens weergaloos. En sinds de winterstop is daar nog ene Adnan Januzaj bijgekomen. Door de competitie-onderbreking kwam de flankaanvaller wel nog niet verder dan een half uurtje in Turkse loondienst.

Sterktes 
De namen spreken voor zich: kwalitatief beschikt Basaksehir over een kern die Gent pijn zou kunnen doen. Veelvoudige internationals, WK-gangers, jongens die prijzen hebben gewonnen in grote competities ... Verraderlijk, met andere woorden. Ervaring is er voldoende aanwezig. Bovendien toonde Basaksehir al dat het Europees tot grootse daden in staat is. 

Zwaktes
Ook hier spreken de namen voor zich: meestal gaat het om gewezen vedetten die ontegensprekelijk op hun retour zijn. Bij Babacan (34), Biglia (37) en Özil (34) beginnen de jaren te wegen. Niet toevallig moeten zij regelmatig verstek geven voor wedstrijden. Mogelijk kunnen zij zich nog eens opladen voor het Europese verhaal, maar als Gent het tempo hoog genoeg weet te houden, valt er zeker iets te rapen. Zeker omdat de jammerlijke aardbeving roet in het Turkse ritme heeft gestrooid ...