De lessen na Anderlecht-Ludogorets: Moed voor de burger en Verbruggen weer de held

De lessen na Anderlecht-Ludogorets: Moed voor de burger en Verbruggen weer de held

23-02-2023 22:29 Laatste update: 24-02-2023 08:00
40

In de UEFA Conference League rekende RSC Anderlecht donderdag af met Ludogorets. Na een 1-0 nederlaag in Bulgarije won paars-wit de terugmatch met 2-1 en stootte het uiteindelijk via strafschoppen door. Wat moet je onthouden van de kwalificatie van Anderlecht? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Gezocht: gestalte
Anderlecht beloonde zichzelf in Bulgarije niet, daarom moest het donderdag nog vol aan de bak. Toen Yari Verschaeren de 2-0 op het bord zette, leek Anderlecht gewonnen spel te hebben. Maar de tegengoal kwam te snel. Anderlecht moest op zoek naar een derde doelpunt. De Bulgaren – als ze langer dan een minuut op hun benen bleven staan en geen kramp hadden – trokken massaal en begrijpelijk naar achter. Een bal voor de pot gooien is bij Anderlecht dan evenwel geen optie. Paars-wit mist voorin gestalte op uitzondering van Islam Slimani, maar die moest moegestreden in de cruciale fase van de match vervangen worden.

Leiders nemen hun verantwoordelijkheid
Wanneer het op strafschoppen aankomt, durven spelers zich al eens te verstoppen. Dat deden Lior Refaelov en Jan Vertonghen niet. De twee mannen die voor hun ervaring naar het Lotto Park zijn gehaald, namen hun verantwoordelijkheid en trapten binnen. De Israëliër deed dat zelfs met een panenka. Uiteindelijk mocht Yari Verschaeren de beslissende strafschop nemen en hij deed dat ook al met verve.

Verbruggen de held
Het was al de derde keer dit seizoen dat Anderlecht dit seizoen strafschoppen nodig had om een ronde verder te geraken in een bekertoernooi. Eerst om in de voorronde van de Conference League Young Boys uit te schakelen. Daarna om in de Beker van België af te rekenen met Lierse Kempenzonen. Tegen de Pallieters stond Verbruggen nog als zoethoudertje onder de lat, maar ondertussen is hij de vaste nummer één. Hendrik van Crombrugge is volledig van het Brusselse toneel verdwenen.

De voorbije weken was Verbruggen amper te passeren en ook donderdag toonde hij zich wederom een meerwaarde in de strafschoppenreeks. Drie strafschoppen op rij hield de Nederlander tegen. Ronald Koeman mag in de volgende ronde van de Conference League toch even afzakken naar het Lotto Park om te kijken of de doelman van Anderlecht al dan niet in aanmerking komt voor Oranje.


Bij de laatste zestien
Ok, het is maar het derde Europese toernooi, maar Anderlecht nestelde zich wel netjes bij de laatste zestien. De voorbije weken/maanden/jaren kreeg paars-wit voldoende klappen om op deze prestatie best trots te zijn. Het geeft de paars-witte burger moed. De Belgische coëfficiënt kreeg donderdag ook weer een boost. Het is wat Anderlecht en België nodig had.

Dit hoeft geen einde te zijn
Vrijdag kent Anderlecht al zijn tegenstander in de volgende ronde. In Nyon start om 13 uur de loting. Anderlecht hoopt waarschijnlijk West Ham te vermijden, de Engelsen deed paars-wit eerder dit seizoen pijn in het toernooi. Toch zijn er zeker ook nog teams die Anderlecht op een goede dag moet aankunnen. Djurgårdens IF mist bijvoorbeeld op dit moment wedstrijdritme en Sivasspor is de nummer twaalf uit Turkije. Wie weet, wordt het een mooie Europese lente voor Anderlecht. De loting is alvast LIVE te volgen op VoetbalPrimeur.be. Dat geldt ook voor de Europa League-loting van Union om 12 uur.