UPDATE: ‘KAA Gent dient klacht in bij politie na racistische TikTok-reacties’

UPDATE: ‘KAA Gent dient klacht in bij politie na racistische TikTok-reacties’

12-01-2023 11:16 Laatste update: 17-01-2023 18:13
57

KAA Gent heeft in de afgelopen dagen heel wat reacties moeten verwijderen op Tiktok. De aanleiding was een filmpje van zeven- en achtjarige jeugdspelers, dat een groot aantal racistische reacties opleverde.

Heel wat kijkers hadden blijkbaar problemen met de Afrikaanse roots van sommige spelertjes. 'Vroeger AA Gent, nu FC Congo', stond onder meer te lezen. 'Precies de U8 van Kenia', schreef een andere 'supporter'. In totaal moesten maar liefst tweehonderd van dit soort reacties weggehaald worden. Uiteindelijk moesten de reacties zelfs uitgezet worden.

"Om erger te voorkomen, geeft coördinator rekrutering Sven Vannerom aan bij Het Nieuwsblad. "Want zoiets wordt een lopend vuurtje dat al snel niet meer te blussen is. Elk commentaar zet anderen dan aan er nog iets extra’s bij te zetten. En dan kun je dat gewoon niet meer inperken. Van de vijfhonderd reacties op het filmpje waren er zeker tweehonderd racistisch of haatdragend van aard.”

Vannerom benadrukt ook dat dit nog niet eerder is gebeurd. "Binnen ons social media-team, maar ook binnen de rest van de club, waren we met verstomming geslagen. We hebben dit nog niet eerder meegemaakt". De club beraadt zich nog over verdere stappen, maar omdat het vooral om anonieme accounts gaat is het lastig om de daders te identificeren.

@kaagent “Ik heb jouw snelheid nodig in de verdediging om die linksbuiten uit de match te houden” 😒🤥 #kaagent #jeugd #generatiegent #interessant #youth #football #song #vibes ♬ origineel geluid - speedupsongsnl

Update: KAA Gent voegt de daad bij het woord en dient een klacht in bij de politie wegens ‘online racisme’. Ook zal de club naar Voetbal Vlaanderen stappen. “We voegen daad bij het woord”, citeert Het Nieuwsblad woordvoerder Tom Vandenbulcke. “We keuren deze feiten en strengste af en vinden het belangrijk om formeel deze stappen te zetten.”