De visie van kandidaat-bondscoach Henry: 'Simpel houden en snelle balcirculatie'

De visie van kandidaat-bondscoach Henry: 'Simpel houden en snelle balcirculatie'

03-01-2023 21:01
10

Romelu Lukaku brak de voorbije dagen een lans voor Thierry Henry als opvolger van Roberto Martinez bij de Rode Duivels. Een belangrijk statement in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach, maar hoe moet de huidige T2 tactisch ingeschat worden?  

Het Nieuwsblad ging op zoek naar het antwoord. Tot dusver heeft Henry immers nog niet al te veel successen geboekt wanneer hij op eigen benen stond. Bij zowel AS Monaco als CF Montréal eindigde het avontuur bijzonder snel. Daar waren echter verzachtende verklaringen voor. Zo kreeg de Franse legende bij Monaco te maken met een blessuregolf en moest hij ook wennen aan de druk die bij het hoofdcoachschap komt kijken.

Inmiddels zou Henry daar beter tegen gewapend moeten zijn. Op tactisch vlak hoorde HNB alvast positieve geluiden overwaaien vanuit de MLS. 'In de Verenigde Staten werd hij onder meer geprezen voor zijn tactische flexibiliteit', klinkt het. 'Hij vraagt zijn spelers om alles zo simpel mogelijk te houden en hamert op een snelle balcirculatie. Zijn trainersfilosofie is naar eigen zeggen een mix van Arsène Wenger, Pep Guardiola - succescoaches van wie hij als speler bij Arsenal en Barcelona bijzonder veel opstak - en enkele van zijn eigen ideeën.'

Of die voetbalvisie volstaat om de taskforce van de Belgische voetbalbond te overtuigen, zal pas vanaf volgende week blijken. Voorlopig hebben kandidaten immers nog steeds de tijd om zich aan te bieden als mogelijke opvolger. Pas op dinsdag 10 januari rondt de KBVB die eerste fase van het proces af.