Frankrijk haalt het van Engeland en speelt tegen Marokko in halve finale

10-12-2022 22:01
19

Frankrijk heeft zich ten koste van Engeland geplaatst voor de halve finales van het WK. The Three Lions leken een verlenging uit het vuur te slepen, ware het niet dat Harry Kane een kwartier voor tijd van elf meter faalde. Frankrijk maakt zich op voor een halve eindstrijd tegen Marokko.

Beide landen begonnen ongewijzigd, ten opzichte van de achtste finale. Engeland, dat een speciaal plan had bedacht om Kylian Mbappé af te stoppen, zorgde constant voor dubbele dekking bij de 23-jarige buitenspeler. De eerste mogelijkheid van het duel kwam op naam van Olivier Giroud. De spits kopte, al was zijn poging een makkelijke prooi voor Jordan Pickford.

Na iets meer dan een kwartier viel de eerste treffer van de wedstrijd. Middenvelder Aurélien Tchouaméni kreeg de bal op een meter of 25 van het Engelse doel en schoot geweldig raak in de onderhoek. Engeland was wakker geschud en begon eindelijk aan aanvallen. Luke Shaw stichtte met een vrije trap het eerste gevaar, waarna Harry Kane ook voor Hugo Lloris, zijn ploeggenoot bij Tottenham Hotspur, opdook.

Kane wilde later in het eerste bedrijf een penalty. Hoewel de VAR zich berraadde, leek het voorval buiten het strafschopgebied af te spelen. Engeland kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Jude Bellingham dacht de ploeg van Gareth Southgate op voorsprong te schieten, ware het niet dat Lloris zijn vingers erachter kreeg. Nadat Bukayo Saka ook een goede kans kreeg, zette Kane de Engelsen naast Frankrijk. Tchouaméni haalde Saka neer, waardoor de bal op de stip ging. Kane schoot de bal snoeihard achter Lloris.

Engeland had het momentum en kreeg meerdere kansen om aan de leiding te komen. Onder meer Harry Maguire was heel dicht bij een treffer, maar zijn kopbal ging net naast de paal. Waar Engeland aanspraak maakte op de overwinning, viel de treffer aan de andere kant. All-time topscorer Giroud was het goudhaantje bij Les Bleus, door de 2-1 raak te koppen.

Toch leek Engeland weer terug in de wedstrijd te komen. Theo Hernández haalde Mason Mount in het strafschopgebied naar de grond, waarna een nieuwe penalty volgde. Wederom ging Kane achter de bal staan, maar dit keer schoot hij hoog over. De laatste tien minuten wist Frankrijk te overleven, waardoor de ploeg van Didier Deschamps zich plaatst voor de halve eindstrijd.

Daarin treft Frankrijk Marokko, dat eerder op de zaterdag stuntte en Portugal naar huis stuurde (1-0). Het is de eerste keer dat Frankrijk op een WK van Engeland weet te winnen.