JPL-clubs krijgen appeltje voor de dorst van de FIFA: in totaal al ruim 5 miljoen

JPL-clubs krijgen appeltje voor de dorst van de FIFA: in totaal al ruim 5 miljoen

16-11-2022 22:00 Laatste update: 22:00
5

Het wereldkampioenschap in Qatar klopt hard op de deur! Zondag trekt het grootste voetbalcircus op aarde zich weer op gang. Nu al belooft het een unieke belevenis te worden, al is dat niet altijd vanwege de juiste redenen, helaas. Voor de Belgische voetbalfan zijn er alvast genoeg pigmenten om er naar uit te kijken, want naast de Rode Duivels staan ook een heleboel spelers uit de Jupiler Pro League straks in de schijnwerpers. Daar krijgen hun respectievelijke clubs ook een financiële compensatie voor van de FIFA. Ruim vijf miljoen euro in totaal, becijfert VoetbalPrimeur.be!

We hoeven er geen tekeningetje bij te maken: de organisatie van een wereldkampioenschap verslindt bankrekeningen vol met geld. Om de vier jaar nemen die kosten (logischerwijze) toe, maar de toekenning aan Qatar heeft dat plaatje pas echt doen ontploffen. In totaal zou een slordige 187 miljard euro geïnvesteerd zijn om het toernooi te laten doorgaan. Organisatie, infrastructuur, loonkosten ... Kosten noch moeite werden gespaard om van het eerste WK in het Midden-Oosten een 'feest' te maken, hoe cynisch dat woord ook mag klinken in sommige oren. En toch zal ook het gecontesteerde Qatar 2022 (monster)winsten voor de FIFA genereren.

Maar goed, het uitgavenpatroon van de FIFA, daar gaat het hier om. Een deel(tje) van die totaalkost vloeit terug naar de voetbalclubs, aangezien zij spelers moeten afstaan en daarvoor gecompenseerd horen te worden. Dat is zeker het geval voor een WK dat pal in het midden van het lopende clubseizoen plaatsvindt. In eerste instantie hield de FIFA het been nog stijf dat er geen financiële tegenprestatie zou komen, maar onder druk van de clublobby bleek dat niet haalbaar. Gevolg: de wereldvoetbalbond zal meer budget dan ooit uittrekken om hen te vergoeden.

10K
Laten we de financiële aanpak eerst aanschouwen vanuit het perspectief van de FIFA. Om alle clubkosten te dekken is een budget van zo'n 209 miljoen dollar uitgetrokken. Aangezien de dollar dezer dagen ongeveer gelijkwaardig staat ten opzichte van de euro, rekent dat lekker makkelijk. Na lang onderhandelen hebben de FIFA-bonzen volgende regel opgesteld: elke club die onderdanen ziet vertrekken richting Qatar, krijgt iets meer dan 10.000 euro compensatie per speler per dag.

Hoewel die som hoger ligt dan voordien, bestaat de aanpak dus wel degelijk al enkele jaren. Ook bij het WK in 2018 was zo'n compenssatiemechanisme van kracht. Volgens de gegevens van de FIFA konden destijds 416 clubs uit 63 verschillende lidstaten ervan genieten. Het zou zomaar kunnen dat die cijfers voor het toernooi in Qatar enkel zullen uitbreiden.

Hoe langer, hoe liever
Nu is het aan de clubs uit de Jupiler Pro League om aandachtig te lezen. Hoeveel kunnen zij nu 'verdienen' door spelers af te staan richting WK? Het toernooi loopt van 20 november tot 18 december, goed voor 29 dagen dus. Daar rekent de FIFA nog eens acht dagen bovenop, aangezien de nationale selecties uiteraard al vroeger naar Qatar afreizen om te acclimatiseren. Voor elke speler van de twee finalisten wordt dan ook de maximale pot aan de clubs uitgereikt: 370.000 euro, of anders gezegd 37 keer het 'dagtarief' van 10.000 euro.

Uiteraard stoot het merendeel van de spelers niét door tot de finale in het Lusail Iconic Stadium. Integendeel, de helft van de deelnemers zal Qatar al na de groepsronde moeten verlaten. Die duurt dertien dagen. Reken daar nog de acht dagen voorbereiding bij en dan geeft onze rekenmachine 21 dagen aan. Elke WK-speler levert een club dus minstens 210.000 euro op. Voor de ene misschien een peulschil, maar voor de andere JPL-club wekt zo'n bedrag een welgekomen gerinkel in de kassa op. 

Ruim vijf miljoen, hoofdsom richting Brugge
Hieronder vind je de bedragen waar elf JPL-clubs straks op kunnen rekenen, samen met MSK Deinze overigens, dat met Liam Fraser ook een speler heeft afgestaan. De zeven andere hoogsteklassers hebben niemand naar Qatar zien afreizen. Niet toevallig zal Club Brugge het grootste bedrag opeisen. Liefst acht spelers van Blauw-Zwart leveren een sappig appeltje voor de dorst op. Hieronder vind je de voorlopige cijfers, enkel uitgaande van de groepsfase!

Een overzicht van de FIFA-compensatie per club, gerangschikt per aantal WK-gangers:
1. Club Brugge - 8 spelers = 1,680 miljoen euro
2. Antwerp en Genk - 3 spelers = 630.000 euro
4. Anderlecht - 2 spelers = 420.000 euro
5. Allemaal één speler = 210 euro
Cercle Brugge, Charleroi, Deinze, Eupen, Gent, KV Mechelen, Sint-Truiden en Standard