Courtois zet Belgische keeperstraditie verder in de verf: 4e internationale prijs

Courtois zet Belgische keeperstraditie verder in de verf: 4e internationale prijs

17-10-2022 22:30
3

De Belgische doelmannen scheren dezer dagen hoge toppen. Terwijl Simon Mignolet zich tot één van de sterren uit de huidige Champions League ontpopt heeft, sleepte Thibaut Courtois maandagavond de onderscheiding voor Beste Doelman ter Wereld in de wacht op het gala van de Ballon d'Or. Geen toeval, aangezien ons land een decennialange traditie heeft in topkeepers. VoetbalPrimeur.be zet die graag nog eens in de verf.

Waar Kevin De Bruyne vrede moest nemen met een (eveneens historische) derde plek in de strijd om de Gouden Bal, verzachtte Courtois de Belgische pijn. Het sluitstuk van Real Madrid kroonde zich tot beste doelman van het voorbije jaar. Tijdens het afgelopen seizoen maakte hij zelfs zo'n grote sier dat sommigen hem tipten als outsider voor de hoofdprijs. Uiteindelijk eindigde Courtois in die stemming als zevende. Dat zijn ploeggenoot Karim Benzema de laureaat werd, zal onze landgenoot enkel nog meer tevreden stemmen.

Het is overigens pas de derde keer dat de Lev-Yashin-trofee, vernoemd naar de legendarische Russische doelman, uitgereikt werd. In 2019 beet Alisson Becker de spits af, vorig jaar topte Gianluigi Donnarumma de ranglijst. Door de corona-uitbraak werd tussendoor een jaartje overgeslagen. Toch mag Courtois zich eigenlijk al voor de tweede keer op de borst kloppen. Voordien kreeg de keeper die het hoogst eindigde in de eindstand van de Ballon d'Or zelf de officieuze eer om zich de beste van de wereld te noemen. In 2018 was dat het geval voor Courtois.

Beste van de wereld
Ook in het verleden vielen Belgische nummer ééns al in de prijzen. Jean-Marie Pfaff en Michel Preud'homme zijn vandaag de dag nog steeds namen die klinken als een beiaardklok. Beide heren schopten het tot Wereldkeeper van het Jaar, een onderscheiding die in 2020 ophield te bestaan. Pfaff mag zich zelfs de allereerste op de erelijst noemen. In 1987 werd zijn uitstekende seizoen bij Bayern München naar waarde geschat. Net als Courtois mocht Pfaff zich overigens ook twee keer de hoogst geplaatste doelman noemen op de rangschikking van de Ballon d'Or.

En uiteraard is er dan ook nog ene Preud'homme. Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten haalde de toen 35-jarige Luikenaar misschien wel zijn beste niveau ooit. Dankzij een hele resem aan klasserijke reddingen kon de jury niet om hem heen. Een keeper van KV Mechelen die wereldfaam vergaart, anno 2022 lijkt het een sprookje. Met grootheden als onder meer Walter Zenga, Gianluigi Buffon, Iker Casillas en Manuel Neuer mogen Pfaff en Preud'homme nog steeds apetrots zijn.