Vanhaezebrouck blijft geschorst: “Vrijheid meningsuiting is geen absoluut recht

Vanhaezebrouck blijft geschorst: “Vrijheid meningsuiting is geen absoluut recht"

2 juli - 10:15
43

KAA Gent opent binnenkort het nieuwe voetbalseizoen. De Buffalo's nemen het op speeldag 1 op tegen Standard. Hein Vanhaezebrouck moet die match geschorst toekijken. Beroep van Gent haalde niets uit.

Gent was het niet eens dat Vanhaezebrouck een schorsing aan de broek kreeg na twee afzonderlijke feiten. De trainer van Gent uitte kritiek na een rode kaart voor de Buffalo's tegen KRC Genk en was daarna kritisch in een interview over scheidsrechtersbaas Bertrand Layec. De Buffalo's gingen voor vrijspak, maar toen die er niet kwam tekende Gent beroep aan.

De Disciplinaire Raad van de voetbalbond sprak zich nu uit. Vanhaezebrouck blijft voor één wedstrijd geschorst en mist zo de eerste competitiewedstrijd op het veld van Standard. Daarnaast werd de voorwaardelijke schorsing voor twee wedstrijden herbevestigd, evenals de boete van in totaal 3.000 euro.

Bij de motivatie van de Disciplinaire Raad klonk het dat Vanhaezebrouck een voorbeeldfunctie heeft. "Zijn houding getuigt van weinig respect voor de scheidsrechter en door het openlijk karakter ervan worden de supporters mee aangemoedigd om dit gebrek aan respect te ondersteunen. Op de tribunes zitten heel wat jongeren die ook in een competitie spelen. Zij kijken op naar de trainer van hun club en nemen zijn houding onbewust over."

Een brug te ver
Men kwam ook terug op het interview van Vanhaezebrouck in de krant. "De vrijheid van meningsuiting is een mensenrecht dat gewaarborgd is, maar dit recht is geen absoluut recht. Meningen mogen volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dan wel kwetsen, schokken en verontrusten, maar het publiekelijk (via de media) uiten van beledigingen waarbij de eer en de goede naam van personen en de bondsorganisatie in het gedrang komen en hun integriteit in twijfel wordt getrokken, acht de Disciplinaire Raad een brug te ver."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie