Proces Platini en Blatter gaat in Zwitserland van start: Dubieuze betalingen

Proces Platini en Blatter gaat in Zwitserland van start: "Dubieuze betalingen"

08-06-2022 11:35 Laatste update: 11:39
1

Op woensdag gaat het proces tegen Sepp Blatter en Michel Platini van start in Zwitserland. De twee worden verdacht van fraude. Het zou gaan om een verdachte transactie in 2011. 

Zowel de FIFA-voorzitter als Platini riskeren wel vijf jaar cel voor frauduleuze praktijken. De aanklachten zouden handelen over fraude, oneerlijk bestuur, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Schandalen en voetbal: een triestig huwelijk. 

Er werd in 2011 een overschrijving van 1,8 miljoen euro op de rekening van Platini gevonden. Het bedrag werd overgemaakt van de Wereldvoetbalbond FIFA. Blatter verdedigt de zaak door te zeggen dat Platini recht had op het geld. Dit wordt echter in twijfel getrokken door de Zwitserse aanklagers. “Ongegronde betalingen,” klinkt het. 

FIFA hoopt dat Platini het geld dat hij “door kunstig misleiden van interne controles” gekregen heeft, terug zal geven. Blatter werd door de FIFA al geschorst in 2015 door dezelfde dubieuze betaling. Platini trad in 2016 af als voorzitter van de UEFA.