Liverpool doorstaat Portugese storm en staat met één been in halve finale

05-04-2022 22:58

Liverpool staat met één been in de kwartfinale van de Champions League. In Lissabon werd afgerekend met Benfica, dat in de achtste finale Ajax uit wist te schakelen: 1-3. Met die uitslag mag Liverpool zich in de handjes wrijven. De return is volgende week woensdag.

Ajax had in de achtste finale wellicht meer verdiend, maar delfde wel het onderspit en dus mocht Benfica zich in de volgende ronde melden. Liverpool-manager Jürgen Klopp maakte op de persconferentie zijn borst al nat voor de taaie Portugezen, die eerder dit seizoen ook PSV uit de Champions League wisten te kegelen.

Liverpool wist in de eerste helft wel raad met Benfica. Het greep vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en kwam na ruim een kwartier op voorsprong in het Estadio Da Luz. Ibrahima Konaté kopte raak uit een corner. Door het overwicht was het niet de vraag of, maar met hoeveel Liverpool van het veld zou stappen. Na een half uur kwamen de manschappen van Klopp op een 0-2 voorsprong door een aanval uit het boekje: Trent Alexander-Arnold gaf een steekbal op Luis Díaz, die koppend aan Sadio Mané gaf. De Senegalees verdubbelde de voorsprong. Dat het voor rust niet 0-4, 0-5 of zelfs 0-6 stond, had Liverpool volledig aan zichzelf te danken. De kansen waren er wel degelijk. Benfica kreeg geen grip op Liverpool.

Het contrast met de tweede helft was groot. Benfica werd door Liverpool kort na rust in het zadel geholpen, waardoor er ineens weer veel mogelijk was in Lissabon. Konaté liet de bal kinderlijk eenvoudig door zijn benen glippen, Ajax-beul Darwin Nuñez schoot beheerst de 1-2 achter Alisson Becker. Het gaf Benfica het benodigde zetje richting een wedstrijd die ineens gelijkwaardig was. Sterker nog, het liet Liverpool in het eerste kwartier na rust wankelen. Becker stond paraat bij een schot van Everton en Virgil van Dijk kwam kort daarna goed weg nadat Nuñez teruggefloten werd vanwege buitenspel: dat was het niet.

Nadat de Portugese storm wat was gaan liggen en Benfica het overwicht niet uitdrukte in doelpunten, durfde Liverpool zelf weer aan aanvallen te denken. Uitgerekend Díaz, belangrijk bij de 0-2, ontsnapte aan de Benfica-defensie en schoot de 1-3 tegen de touwen, waardoor de return over acht dagen een formaliteit lijkt.