Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Ito  – Japanse kunst - op 5

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Ito – Japanse kunst - op 5

08-01-2022 19:45 Laatste update: 20:11
3

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Nu zijn we toe aan de nummer 5 van onze lijst, Junya Ito - de Japanse kunstenaar van KRC Genk.

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Paspoort – 2021
Naam: Junya Ito
Nationaliteit: Japanner 
Club: KRC Genk 
Leeftijd: 28 jaar
JPL-matchen: 42 (21+21)
Speelminuten: 3.489 (1.792+1.697)
Doelpunten: 11 (7+4)
Assists: 18 (10+8)
Gele kaarten: 4 (2+2)
Rode kaarten: 0 (0+0)

Ito is ondertussen aan zijn vierde jaar in België bezig. In 2020 sprokkelde de Japanner 8 punten bij de uitreiking van de Gouden Schoen. Dat waren er 263 minder dan winnaar Lior Refaelov. Dit jaar verwachten we dat de kloof tussen Ito en de winnaar een pak kleiner zal zijn. Toch zien we Ito het podium niet halen. De Japanner zal immers een deel van de 'Genk-punten' zien verdwijnen richting ploegmaat Paul Onuachu.

In 2021 liet Ito opnieuw zien dat hij geweldig kan dribbelen en beschikt over een goede voorzet. Scoren kan hij ook nog. Sinds mei vraagt Simon Mignolet zich af hoe de Japanner hem vanuit een schuine hoek magistraal kon kloppen. Zowel tegen Zulte Waregem, Charleroi als KV Oostende was Ito dit seizoen voor minstens 1 goal en 1 assist in dezelfde wedstrijd.

Hoogtepunt: Kapitein in winnende derby
In april wint Genk de Beker van België met 1-2 van Standard. Ito opende de score, maar voor het referendum van de Gouden Schoen mogen we eigenlijk enkel kijken naar de Jupiler Pro League. Dan kunnen we de met 3-0 gewonnen Play-Off 1 match tegen Club Brugge nemen waarin Ito scoorde, maar dat doen we niet. We kozen voor Ito 19 september 2021 uit. Genk kende een moeilijke dag op Stayen, maar door nota bene een assist met het hoofd op Onuachu verslaat Genk STVV met 1-2. Tijdens de derby droeg Ito voor het eerst en voorlopig ook voor het laatst de aanvoerdersband bij KRC Genk.

Dieptepunt: Zure nederlaag tegen Club Brugge
In Play-Off 1 verloor Genk vorig seizoen amper 2 punten. Een draw tegen Anderlecht. Wat een schril contrast van het Genk in oktober en november. De Limburgers verloren 5 van hun 7 duels in de Jupiler Pro League. De nederlagen tegen Beerschot en KAA Gent zijn pijnlijk. De nederlaag tegen Club Brugge vooral heel zuur. Op 20 minuten van het einde kwam Genk met een man meer 2-1 voor tegen Blauw-Zwart. Toch won Club Brugge uiteindelijk met 2-3. Door de nederlaag zakte Genk af naar een 7e plaats.

Trivia: Op naar de beste score voor Japan
Japanners die punten pakken bij de Gouden Schoen zijn een rariteit. In 2014 pakte doelman Eiji Kawashima er 4. Vorig jaar wist Ito het dubbele aantal te verzamelen. Toch is de Japanner met de beste score nog iemand anders. In 2020 pakte Ryota Morioka 11 punten, maar in 2017 pakte hij er 78. Wij hebben sterk het vermoeden dat Ito volgende week woensdag het Japanse record fors zal aanscherpen. Of het beter zal zijn dan de 5e plaats van Morioka valt nog af te wachten.

Conclusie
Ito is een van de beste voetballers in ons land. De Japanner is zo'n speler waardoor wij graag naar het voetbal kijken. In de eerste stemronde ging alles voor Genk en Ito quasi perfect. Helaas voor Ito telt vaak de tweede stemronde harder door. Daarin ging het toch een pak minder voor de Limburgers.