Leye versus Elsner, opvolger doet (voorlopig) slechter dan ontslagen trainer

Leye versus Elsner, opvolger doet (voorlopig) slechter dan ontslagen trainer

30-12-2021 07:30 Laatste update: 07:23
3

Standard ging afgelopen weekend opnieuw de boot in. De 0-1 nederlaag tegen Zulte Waregem was wederom een domper voor Luka Elsner. Na het ontslag van Mbaye Leye krijgt de Sloveen de Rouches maar niet terug op de rails.

2021 was niet het jaar van Standard. In het seizoen 2020 – 2021 misten de Rouches Play-Off 1, verloren ze de Bekerfinale en grepen ze langs een Europees ticket. Ondanks dat het ook volledig mis ging in Play-Off 2 behield het bestuur van Standard het vertrouwen in Mbaye Leye. Maar zonder (veel) gerichte versterkingen was de trainer dit seizoen toch een vogel voor de kat.

Standard begon aan het seizoen 2021 – 2022 nog met 4 op 6, maar daarna ging het snel bergaf. Standard pakte in de volgende 8 JPL-matchen onder Leye nog slechts 9 punten. Enkel van Beerschot, Oostende en Seraing kon Leye met Standard winnen. Sprankelend was het evenwel niet. De Rouches haalden het telkens met 0-1 of 1-0.

Anderlecht, het begin van het einde
De 0-1 thuisnederlaag tegen Anderlecht was voor Leye het begin van het einde. Na paars-wit bleef de revanche tegen STVV uit. Tegen de Kanaries ging Standard thuis met 1-2 de boot in. KV Mechelen zou uiteindelijk de zwanenzang voor Leye zijn bij Standard. Na 18 minuten stonden de Rouches al 3-0 achter. Uiteindelijk scoorde Standard nog tegen in het AFAS Stadion, maar Leye zou daarna zijn C4 krijgen in Luik. Leye liet Standard achter met een gemiddelde puntenwinst per match van amper 1,47. Hij won immers 4 competitieduels, speelde 1 keer gelijk en verloor 5 keer dit seizoen in de Jupiler Pro League.

Leye liet Standard achter op de 10e plaats. 

Op 4 oktober zat Leye voor de laatste keer als trainer op de Standard-bank. Op 7 oktober stelde Standad Elsner aan als zijn opvolger. De Rouches namen hem over van KV Kortrijk. Bij de Kerels had Elsner op de eerste 10 speeldagen 4 keer gewonnen, 3 keer gelijk gespeeld en 3 keer verloren. Goed voor een totaal van 15 punten en een gemiddelde puntenwinst van 1,50 per wedstrijd. Bij het ontslag van Leye stond Standard op de 12e plaats in de ranglijst.

De start van Elsner bij Standard was een kwestie van het glas halfvol of halfleeg. In zijn eerste 5 matchen op de bank in de Jupiler Pro League verloor Elsner immers niet, maar er werd ook maar 1 keer gewonnen. Dat was op de Leye-manier, dus met 1-0. KAS Eupen was het slachtoffer van dienst. De zege tegen de Panda's was evenwel niet de start van een mooie zegereeks. KAA Gent zette de Rouches (3-1) meteen terug met de voetjes op de grond.

Leye pakte meer punten
De 0-1 nederlaag tegen Zulte Waregem was voor Elsner zijn 10e match in de competitie als trainer van Standard. Het rapport van Elsner ziet er als volgt uit: 2 zeges, 4 draws en 4 verliespartijen. Dat is samen goed voor 10 punten of gemiddeld exact 1 punt per match. Qua het verzamelen van punten doet Elsner het (voorlopig) dus minder goed dan Leye dit seizoen bij Standard. Standard staat ondertussen 14e in de stand.

Vanaf januari moet Elsner met Standard werken aan de weg omhoog. De eerste match na de winterstop trekt Standard naar het Lotto Park om RSC Anderlecht partij te geven. Dan volgt een thuismatch tegen Club Brugge. Voor de hervatting van de Jupiler Pro League hoopt Elsner alvast op de nodige versterkingen. In de Beker van België komt Standard dit seizoen meer in actie. KAA Gent knikkerde Standard uit de Croky Cup.