Standard kan er niks aandoen dat sommige gekken zich 'fan' noemen

"Standard kan er niks aandoen dat sommige gekken zich 'fan' noemen"

05-12-2016 12:45
5

De tristesse regeerde zondag in Charleroi – Standard. Bij een 1-3 stand maakte Serge Gumienny in de 82e minuut definitief een einde aan de wanvertoning. De kijk van VoetbalPrimeur.be op de troosteloze feiten.

Gumienny is de man van de regeltjes. Normaal is dat verschrikkelijk. Zondag niet. Hulde voor Gumienny. De scheidrechter toonde lef. Twee keer.

Eerst was het knap dat hij Charleroi – Standard tijdelijk stillegde. Weer moesten een paar nozems uit het vak van Standard zich misdragen. Enkele capuchons vonden het nodig om bij een voorsprong – ja, een voorsprong – de wedstrijd te ontsieren door aanstekers en een neusspray op het veld te gooien. Moet trouwens lachen geweest zijn toen die ene onverlaat later zijn neus wilde vol sprayen en dan plots zijn neushaar in rook zag opgaan. Gumienny moest terecht niks weten van de amok en trok naar binnen.

Alvorens de scheidsrechter terugkeerde op het veld, liet hij duidelijk - via de stadionomroeper - verstaan dat het gedrag niet kon waarderen en dat hij de wedstrijd bij een nieuwe overtreding zou staken. Toen de Charleroi-fans daarna duidelijk in de fout gingen, hield Gumienny woord. Voor de tweeede keer hulde. Hij liet niet nog laf acht minuutjes spelen. Trop is te veel en te veel is trop. Ook in Waalse derby.

Knap dat Gumienny een man van zijn woord is. Voor hem was het zeker geen eenvoudige beslissing. Dat was duidelijk te merken toen hij van het veld afstapte. Meteen liet hij zelf aan de pers weten: "Het is afgelopen." Gumienny stond als een man achter zijn beslissing. De tril is zijn stem sierde hem. Scheidsrechters zijn ook maar mensen. Mensen die respect verdienen.

Wie geen respect verdient, zijn de heethoofden die zichzelf en hun club zondag belachelijk maakten. Het wordt tijd dat zij hard gestraft worden. Verplichte aanmelding op het politiebureau is het minste. De boetes mogen ook voor hun zijn. Voor de echte fans is het jammer dat Standard nu een match achter gesloten deuren moet spelen. Dat beide clubs mogelijk achterblijven met nul punten is ook minder. Orlando Sá, Ishak Belfodil en de tot kalmte aanmanende Aleksandar Janković kunnen er niet aandoen dat ze werken voor club waar het paar gekken zich ‘fan’ noemen. 

Laten we één zaak afspreken: bestraf de echte daders, niet de onschuldigen.  

Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be

Lees ookStandard-fans maken het weer te bont: welke maatregel dringt zich op?