Standard-fans maken het weer te bont: welke maatregel dringt zich op?

Standard-fans maken het weer te bont: welke maatregel dringt zich op?

05-12-2016 11:00

De supporters van Standard Luik hebben zich zondag, net als die van Sporting Charleroi overigens, weer van hun mindere kant laten zien. De liefde voor hun club is oneindig groot, maar de manier waarop de harde kern die soms uit, is simpelweg onacceptabel. VoetbalPrimeur.be stelt zich de vraag: hoe kan je zo’n boosdoeners het hardst straffen?

De supporters van de Rouches altijd al een temperamentvol kantje gehad. Daar is op zich niets mis mee, maar de laatste jaren stapelt het wangedrag zich stilaan op. De meest memorabele ‘stunt’ was uiteraard de misselijkmakende tifo rond Steven Defour in januari 2015. De ex-aanvoerder, die met RSC Anderlecht terugkeerde naar de heimat, werd afgebeeld als onthoofde.

De media en publieke opinie veroordeelden de verantwoordelijken scherp, maar veel resultaat leverde dat niet op. Intussen maakten sommige Standard-fans het alweer verschillende malen te bont. Zo waren er vorig seizoen al ongeregeldheden in de Waalse derby. Opnieuw speelden vuurpijlen een hoofdrol. Standard werd toen bestrat met één wedstrijd achter gesloten deuren.

Nu leverde de affiche Charleroi-Standard dus opnieuw ‘vuurwerk’ op, zij het in de verkeerde betekenis van het woord. Ook in Europa hadden de Luikse ultra’s zich eerder negatief laten gaan. Bij de verplaatsing naar de Amsterdam Arena staken ze het stadion van Ajax haast volledig in brand. Verschillende supporters dreigden toen ook met Nederlanders op de vuist te gaan.

Resultaat geschrapt

De kans is groot dat de wantoestanden op Mambourg beide ploegen duur te staan komt. Het reglement van de KBVB stelt namelijk duidelijk dat, als de twee betrokken partijen amok maakten, geen van beiden punten wordt toegekend. Als de instanties oordelen dat de Standard-fans aan de basis lagen van de problemen, worden enkel de Luikenaars bestraft.

De vraag die iedereen binnen de Belgische voetbalwereld zich nu stelt, is: hoe pak je dit wangedrag op de meest kordate wijze aan op de lange termijn? Hoogstwaarschijnlijk leveren de problemen van zondagavond Standard weer een wedstrijd achter gesloten deuren op. Of zo’n maatregel effectief het gedrag van die sfeerverziekers zal verbeteren, valt echter ten zeerste te betwijfelen.

Gepaste sancties?

De Rouches punten aftrekken in het klassement is een andere optie. Ook bij zo’n reactie kunnen echter vraagtekens geplaatst worden. Op die manier straf je immers ook de spelers, de trainers en de absolute meerderheid van de fans die wél binnen de lijntjes kleuren. Datzelfde geldt trouwens ook voor een wedstrijd achter gesloten deuren.

Nee, dan lijkt de beste optie om enkel de tribune met de die-hards te sluiten. Zo krijgen zij de sanctie die ze verdienen, terwijl de rest van de club en aanhang gespaard blijft. Waar Standard echter het hardst werk van moet maken, is om in kaart te brengen wie die wansupporters nu eigenlijk zijn. Op die manier kan je mensen individueel bestraffen of desnoods de toegang tot het stadion ontzeggen.