Vijf lessen uit PO-speeldag 7: Brugge wint Brusselse derby, bibbergeld in Kortrijk

Vijf lessen uit PO-speeldag 7: Brugge wint Brusselse derby, bibbergeld in Kortrijk

6 mei - 11:30 Laatste update: 14:00

De zevende speeldag in de Play-Offs heeft ons weer wat dichter bij de ontknoping gebracht. De winnaar van de Europe Play-Off is al gekend, bovenaan hebben we (alweer) een nieuwe leider. VoetbalPrimeur.be overloopt vijf lessen om mee te nemen richting laatste rechte lijn.

Brugge wint Brusselse derby
De zenuwen stonden strak gespannen. In een stadsderby die bol stond van de duels en scrimmages hielden Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht elkaar in evenwicht: 0-0. Beide ploegen baalden om enkele gemiste mogelijkheden, maar baalden vooral dat ze eigenlijk allebei als verliezers richting catacomben van het Joseph Mariënstadion trokken. In West-Vlaanderen lachte Club Brugge immers in haar vuistje. Op voorhand had iedereen met blauw-zwart bloed gesmeekt om een gelijkspel, liefst nog zonder doelpunten en met veel frustraties. Met nog drie speeldagen te gaan zit Club plots op de troon. Geeft het dat prestigieuze zitje nog af?

Bezinning in Genk
Na een puike start van de Play-Offs is KRC Genk keihard tegen de muur gelopen. De Brugse lucht heeft het elftal van Wouter Vrancken geen deugd gedaan. Na twee duidelijke nederlagen tegen Club bleek ook Cercle een maatje te groot: 4-1. Of beter gezegd: een maatje te intensief. De trainer deelde na afloop kwade prikken uit naar zijn spelers, die te weinig scherpte aan de dag legden. Niet voor het eerst duikt dat euvel op. Genk moet nu al lang niet meer voorwaarts, maar juist achterwaarts kijken. Cercle jaagt namelijk op die vierde stek en kan vrank en vrij spelen. Aan Vrancken om zijn groep weer in de gezochte spirit te krijgen.

Gentse specialiteit
Vergeet de neuzekes en waterzooi. Dé Gentse specialiteit bij uitstek? De Europe Play-Off naar haar hand zetten. Voor het vierde jaar op rij heeft KAA Gent zich tot eindwinnaar op dat tweede niveau gevoetbald, dankzij een efficiënte 2-4-zege tegen de enige overgebleven concurrent, KV Mechelen. Het is en blijft een prestatie die ongetwijfeld wrang smaakt, aangezien De Buffalo’s eigenlijk gewoon in de top-zes thuishoren. Bovendien is het maar de vraag of de kers op de taart, een Europees ticket, er ook nog van zal komen. Hein Vanhaezebrouck moet zijn machine eerst nog drie (overbodige) duels warm houden.

KVK rekent zich (kort?) rijk
Op de voorlaatste speeldag van de Degradatie Play-Off heeft KV Kortrijk een mogelijk cruciaal haasje-over gedaan bij RWDM. Terwijl Rik De Mil zijn troepen had ingepeperd om er vol voor te gaan in Molenbeek (na de saga in Westerlo-Genk), betaalde KVK een avondje bibbergeld om zich langs het inmiddels veroordeelde KAS Eupen te schutteren. Daarbij kon het niet klagen over de arbitrage. Een lichte rode kaart voor Boris Lambert hielp De Kerels in het zadel. Na de rust weigerden ze de score nog uit te diepen en ontsnapten ze (opnieuw) dankzij de scheids aan een late penalty. Een luide ‘oef’ weergalmde door het Guldensporenstadion. Als KVK volgend weekend wint in Charleroi, zijn de barragematchen een feit. Maar daar moet je ook nog vol aan de bak, uiteraard …

De OmmeKehrweg in Eupen
Na acht jaar op het hoogste niveau maken De Panda’s wederomkeer. Eindelijk, zou je kunnen zeggen, want de voorbije jaren had de club al enkele Houdini-acts nodig om ternauwernood te ontsnappen. Een Duitstalige vereniging op het hoogste niveau, het bracht wel degelijk enige folklore bij. Sinds de Qatarezen de geldkraan hebben dichtgedraaid, viel de toegevoegde waarde van Eupen echter geleidelijk aan weg. Dat zelfs een vakman als Florian Kohfeldt het schip niet boven water kon houden, zegt voldoende over de kwaliteit van de matrozen. Hoe de verdere toekomst van KASE eruit ziet, moet de komende maanden duidelijk worden.