'KNVB komt bij Van Gaal in zoektocht naar nieuwe bondscoach'

'KNVB komt bij Van Gaal in zoektocht naar nieuwe bondscoach'

08-07-2021 09:22
3

Louis van Gaal kan voor de derde keer in zijn loopbaan als bondscoach van het Nederlands elftal aan de slag. De KNVB heeft de 69-jarige trainer op nummer één gezet in de zoektocht naar een opvolger van Frank de Boer, meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant heeft de bond zijn interne evaluatie na het mislukte EK, waarin Oranje in de achtste finale sneuvelde tegen Tsjechië, afgerond. De conclusie luidt dat er behoefte is aan een ervaren baas die het team naar het WK van 2022 in Qatar leidt. Met drie belangrijke kwalificatieduels tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije in september staat er meteen veel op het spel.

De KNVB is daardoor van mening dat het bondscoachschap geen klus is voor een buitenlander, die tijd nodig heeft om de spelers en de omgeving te leren kennen. In Zeist willen ze ook niet inzetten op een clubtrainer zonder ervaring als bondscoach of een interim-trainer. De gelouterde Van Gaal wordt als de best gekwalificeerde optie gezien om Oranje door de cruciale fase van de kwalificatiereeks te loodsen. Hij leidde Nederland in 2014 naar brons op het WK in Brazilië. 

De KNVB zal vaart moeten zetten achter een aanstelling van Van Gaal. Zijn laatste dienstverband was bij Manchester United, waar hij in 2016 werd ontslagen. De laatste jaren was hij nog wel als analist te zien voor Ziggo Sport. Overigens werd Van Gaal vorige zomer niet benaderd na het vertrek van Ronald Koeman. Directeuren Nico-Jan Hoogma en Eric Gudde meenden toen dat er geen behoefte was aan een dominante persoonlijkheid. Het mislukte EK onder De Boer heeft geleerd dat er wel een 'echte baas' nodig is, zoals Hoogma het zelf omschreef.

Van Gaal baarde afgelopen weekeinde nog enig opzien. Hij sprak de Oranje Leeuwinnen bemoedigend toe voor vertrek naar de Olympische Spelen en sneerde daarbij naar het Nederlands elftal. "Kijk eens naar het EK heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen", liet hij weten.