Nieuwe schorsing Blatter: ex-FIFA-preses gaf zichzelf bonussen en geschenken

Nieuwe schorsing Blatter: ex-FIFA-preses gaf zichzelf bonussen en geschenken

24-03-2021 14:10
2

De FIFA heeft voormalig voorzitter Sepp Blatter voor nog eens zes jaar en acht maanden geschorst voor het overtreden van de ethische regels tijdens zijn bewind. Die straf komt bovenop de zes jaar die de Zwitser in 2015 al opgelegd kreeg vanwege een verdachte betaling aan Michel Platini.

Naast zijn schorsing krijgt Blatter ook een boete van één miljoen Zwitserse frank, omgerekend 900.000 euro. Dat meldt de wereldvoetbalbond woensdag. Ook voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke krijgt zes jaar en acht maanden schorsing bovenop de schorsing van tien jaar die hem al eerder ten deel viel. De Fransman moet eveneens een bedrag van 900.000 euro betalen.

De eerste schorsing van de 85-jarige Blatter loopt in oktober af. Vanaf dat moment begint de nieuwe schorsing. De FIFA pakt de oud-preses nogmaals aan, omdat nieuwe vergrijpen aan het licht zijn gekomen. Het betreft vooral betalingen waar hij zelf beter van werd. Zo keerden Blatter en Valcke zichzelf bonussen en geschenken uit. Ook andere FIFA-officials profiteerden mee. Daarmee was er sprake van zelfverrijking en belangenverstrengeling.

Blatter stond liefst zeventien jaar aan het roer bij de FIFA, voordat hij in juni 2015 terugtrad. Al in datzelfde jaar kreeg hij zijn eerste schorsing opgelegd, omdat hij in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen overmaakte naar Platini, destijds voorzitter van de UEFA.