Groot probleem Club Brugge? Huisanalist ziet struikelblok tegen Fiorentina

Groot probleem Club Brugge? Huisanalist ziet struikelblok tegen Fiorentina

8 mei - 09:45 Laatste update: 15:45
7

Club Brugge moet een 3-2 achterstand in het Jan Breydelstadion zien weg te werken tegen Fiorentina. Voor de historische terugmatch van de halve finale van de Conference League nam de huisanalist van VoetbalPrimeur.be de match onder handen. Daarin zag hij een groot probleem voor Nicky Hayen en consorten.

Onyedika's afwezigheid is een aanzienlijke tegenvaller voor Hayen's strategie bij Club Brugge. Zijn opmerkelijke transformatie onder Hayen maakte hem snel onmisbaar in de teamopbouw. Club Brugge worstelde ook met Fiorentina's aanvallende flanken. Hayen koos voor een 2-tegen-2 opstelling op de flanken, waarbij Jutgla en Skoras werden ingezet om de vleugelverdedigers te ondersteunen, vooral in het laatste derde van het veld.

Ik verwacht geen grote positionele wijzigingen bij Club. Balanta zal waarschijnlijk Onyedika's geschorste positie innemen, terwijl Ordonez die van Spileers overneemt. De afwezigheid van Raphael Onyedika is ongetwijfeld een verlies voor Club Brugge's spel, maar de vervanging van Spileers door Ordonez zie ik voornamelijk als een positieve verandering, aangezien Ordonez defensief sterker is, vooral bij het verdedigen van flankvoorzetten.

Eerste doelpunt van Fiorentina - Club Doelpunt 1-0


Skoras doet hier teken dat er een vrije man de loopactie gaat maken in de rug van Sabbe. Hij geeft aan dat hij bij deze speler zal komen zoals op de volgende afbeelding te zien is. Hier zie je ook dat Vanaken zijn rechtstreekse tegenstander gaat laten lopen.


Sottil krijgt hier de bal ingespeeld en zijn lichaam staat al zo ingedraaid dat hij maar twee opties heeft (opkomende Biraghi inspelen in de vrije ruimte of de actie naar binnen maken met zijn betere rechtse voet – Weetje: Sottil gebruikte enkel zijn rechtse voet tijdens de heenwedstrijd).


Hier zie je duidelijk dat optie 1 (overlap Biraghi) al geen optie meer is en dat hij zal kiezen voor de individuele actie naar binnen. Waarom? Hij heeft zijn voorwaartse actie al ingezet en Biraghi heft nog achterstand. M.a.w. Sottil gaat niet ‘wachten’ op Biraghi.

Let hier ook even op de loopactie van Skoras, die alleen maar oog heeft voor de loopactie van Bonaventura. Skoras gaat hier een verkeerde (defensieve) beslissing nemen. Dit zal in een volgend beeld beter te zien zijn.


Hier zie je duidelijk dat Skoras enkel oog heeft voor Bonaventura. In de ideale situatie moet Sabbe met Biraghi meelopen, Skoras vangt Sottil op en Odoi staat als extra speler in de lijn naar eigen doel.


Hier zie je dat Sabbe de juiste keuze maakt door Biraghi op te vangen. Maar doordat Skoras teveel oog had voor de loopactie van Bonaventura (die weg loopt van het aanvallende doel), staat hij niet meer in balans en komt hij te laat in zijn verdedigende actie.


Hier zie je Skoras net dat 1e (of zelfs 2) stapje te ver doorstappen. Sottil kan naar binnen komen en (het moet gezegd) zeer mooi binnen trappen.

Hieronder zie je een vergelijkbare fase, maar dan wil ik de focus op twee andere spelers leggen, met name de twee centrale verdedigers.


Hier zie je dat Spileers uit balans is terwijl hij probeert een optimale reactie te geven (hij beweegt niet op zijn voorvoeten, maar heeft wel een goede lichaamshouding). Zijn positionering is vrij goed; hij probeert de bal te verdedigen tussen de verdediging en de doelman.

Dit toont ook een probleem van Club Brugge aan: Vanaken is geen defensief ingestelde speler. Hij signaleert dat er nog een tegenstander aankomt op de hoogte van de achterlijn. Als de tegenstander hier de bal krijgt, kan hij vrij op doel schieten.

Nog een andere fase.


Hier zie je Mechelen anticiperen op de linkse voet van Belotti, terwijl Belotti hier al laat zien dat hij naar binnen zal gaan.


Hier zie je Mechele de buitenkant afdekken, in plaats van de binnenkant. Individuele fout van Mechele.


En komt hierdoor te laat om het schot te blokken. Je kan hier ook nog bij vermelden dat Spileers matig aan het verdedigen is (lichaam naar de buitenkant). Hij wil hier anticiperen op de bal richting de tweede paal.


Hier zie je het grote probleem bij Club Brugge. De ballen in de rug van Mechele. Mechele loopt hier achteruit om de bal weg te werken met het hoofd.


Je ziet hier duidelijk dat er een 2vs2 situatie ontstaat.


Mechele beslist om te springen (komt niet echt van de grond na een achterwaartse loopbeweging) maar Meijer en Mechele brengen elkaar in de problemen.


Nzola, die ook in het duel zat bij Meijer en Mechele is sneller op de bal en kan scoren.

Bij de analyse van de heenwedstrijd bleek dat Spileers veel moeite had met de voorzetten van Fiorentina; elke voorzet leek gevaarlijk, vooral bij Spileers. Het niveauverschil werd duidelijk bij het derde doelpunt: hij verkoos een achterwaartse beweging boven het voorwaarts druk zetten. Het is essentieel dat hij samen met zijn verdedigingslijn naar voren stapt. In de tweede fase dient hij meer druk op de tegenstander uit te oefenen. Nzola kon te gemakkelijk scoren zonder enige druk (zie bovenstaande afbeelding).

Het is ook het vermelden waard dat Mechele en Meijer geen sterke wedstrijd speelden. Beiden maakten individuele verdedigingsfouten waarvan Fiorentina optimaal gebruikmaakte. Voor verdere vooruitgang is het verbeteren van de verdediging cruciaal.

Conclusie
De verdediging van Club moet robuuster zijn tegen de flankvoorzetten van Fiorentina, aangezien ze daar zeker gebruik van zullen maken (gezien de problemen die Club ondervond in de heenwedstrijd). Daarom verwacht ik Ordonez in plaats van Spileers en Balanta (ongeveer 70 minuten) als nummer 6 om dit risico te neutraliseren.