Queeste PO1: Antwerp nabij, Anderlecht dankt Gent en promovendi blijven hopen

Queeste PO1: Antwerp nabij, Anderlecht dankt Gent en promovendi blijven hopen

09-03-2021 13:40 Laatste update: 22:35
6

De strijd om Play-Off 1 zal spannend blijven tot het slotweekend, dat voorspellen we nu al weken. Ook speeldag 30 schudde de kaarten nog niet definitief, wel integendeel. Op papier blijven er elf kandidaten over voor drie schamele stekjes … Stress alom! VoetbalPrimeur.be maakt haar wekelijkse balans op. 

Over Club Brugge hoeft eigenlijk al weken niet meer getwijfeld te worden, maar inmiddels zijn de troepen van Philippe Clement ook mathematisch verzekerd van deelname aan Play-Off 1 ... als leider! Geen enkele uitdager zal die eerste plek nog kunnen overnemen, althans niet tijdens de reguliere competitie. De kloof tussen Blauw-Zwart en eerste achtervolger Royal Antwerp FC bedraagt momenteel vijftien punten, terwijl het leeuwendeel van de clubs uit onze Jupiler Pro League nog maar vier speeldagen voor de boeg heeft. Dat geldt overigens niet voor Club, dat nog zes wedstrijden moet afwerken voor de start van PO1. Is de ‘strijd’ om de titel dan al beslecht?

Om het kaf van het koren te scheiden, kijkt VoetbalPrimeur.be naar het huidige vormpeil van de kandidaten en het programma dat nog in het verschiet ligt. Op basis daarvan kleeft onze redactie een percentage slaagkans op de ambities. Hoewel zowat iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen in onze razend spannende JPL (met uitzondering van Club Brugge), doen we toch een poging om de programma’s van de verschillende uitdagers een ‘moeilijkheidsgraad’ mee te geven. Specifiek vind je onderaan telkens een score, namelijk de som van de respectievelijke posities van de zes resterende tegenstanders in het huidige klassement. Hoe lager dat getal, hoe lastiger de verdere kalender, aangezien de ploeg in kwestie dan nog enkele hoog genoteerde elftallen tegen het lijf loopt. Die criteria leiden ons tot volgende voorspelling:

Royal Antwerp FC (51 punten) - 85 procent
Ondanks 70 minuten met een man minder slaagde The Great Old erin om KV Kortrijk over de knie te leggen, nota bene door liefst vier keer raak te treffen: 4-2. Die deugddoende prestatie moet de groepsgeest naar het zenit stuwen. Frank Vercauteren en co zijn zo de tweede club die de grens van de 50 punten overschrijdt. Ook al belooft het seizoenseinde een vette kluif te worden, Play-Off 1 ligt nu écht wel binnen handbereik. Niet verliezen van Anderlecht lijkt de voornaamste boodschap.

Resterend programma: Club Brugge (u), Anderlecht (t), Moeskroen (u), Genk (t)
Moeilijkheidsgraad: 25

KRC Genk (49 punten) – 70 procent
De broodnodige overwinningen tegen Sporting Charleroi (1-2) en Cercle Brugge (2-0) hebben Genk weer in een uitstekend in het zadel geholpen. Met de huidige kaarten mag Play-Off 1 de herfstkampioen eigenlijk niet meer ontglippen, te meer omdat de mentaliteit op het terrein voorbeeldiger is dan voorheen. Op de volgende speeldag komt het zwalpende Standard over de vloer in de Luminus Arena. Verzekert Genk zich dan van haar plek in de zon?

Resterend programma: Standard (t), OHL (u), STVV (t), Antwerp (u)
Moeilijkheidsgraad: 36

KV Oostende (46 punten) – 70 procent
Maandagavond beten de kustjongens nog in het zand bij Gent, weliswaar volledig onverdiend. Niets om zich zorgen over te maken, aangezien ze de weken ervoor een stevige 10 uit 12 neerzetten. Het meest geruststellende nieuws komt van de kalender, want die oogt (je kan het niet anders benoemen) poepsimpel. In haar laatste vier duels ontmoet KVO nog drie degradatiekandidaten. Natuurlijk zullen dat intense confrontaties worden, maar zelfs de onervaren jonkies van Alexander Blessin zouden dit stukje kaas niet meer van het brood mogen laten eten.

Resterend programma: Moeskroen (u), Waasland-Beveren (t), Beerschot (u), Cercle (t)
Moeilijkheidsgraad: 57

RSC Anderlecht (46 punten) – 20 procent
Er zijn al legio mogelijkheden geweest om een stap voorwaarts te zetten in het klassement, maar om één of andere reden loopt het altijd wel spaak bij de Brusselaars. Komt Anderlecht dan niet simpelweg te kort voor Play-Off 1? Het antwoord zal Vincent Kompany begin april eigenlijk vanzelf op de nek vallen. In vier dagen tijd kijkt het dan de koploper, Club Brugge, én de huidige runner-up, Antwerp, in de ogen. Als Anderlecht zich daar niet weet te onderscheiden, is het haar plek in de top-vier gewoon niet waard.

Resterend programma: Zulte Waregem (t), Antwerp (u), Club Brugge (t), STVV (u)
Moeilijkheidsgraad: 26

K. Beerschot V.A. (44 punten) – 20 procent
De nochtans logische 1-2-zege bij Waasland-Beveren kostte de Ratten bloed, zweet en tranen. Met de drie punten in de tas kunnen Raphaël Holzhauser en zijn ploeggenoten echter toch weer naar boven loeren. In de overblijvende vier wedstrijden verschijnt geen enkele tegenstander op het Kielse pad die onmogelijk te vloeren valt. De vraag lijkt vooral: hoeveel punten zijn er nodig om een plaats in Play-Off 1 te bemachtigen? Beerschot zal waarschijnlijk toch drie keer moeten winnen.

Resterend programma: Charleroi (t), Cercle (u), Oostende (t), Standard (u)
Moeilijkheidsgraad: 44

Oud-Heverlee Leuven (44 punten) – 20 procent
Wat voor de ene promovendus opgaat, geldt in se ook voor de andere. Het programma van OHL ziet er erg gelijkaardig uit en ook de resultaten van de voorbije weken liggen in dezelfde lijn als Beerschot. Het spetterende van het seizoensbegin is er al even uit, maar ook in mindere optredens slagen de twee nieuwkomers erin om op geregelde tijdstippen de nodige punten mee te sprokkelen. Kan OHL de druk op pakweg Genk en Anderlecht nog wat verder verhogen?

Resterend programma: Mechelen (u), Genk (t), Cercle (u), Waasland-Beveren (t)
Moeilijkheidsgraad: 47

Zulte Waregem (43 punten) – 4 procent
Geen enkele onoverkomelijke klip ligt in het zicht van de sloep van Francky Dury. Essevee zal een erg straffe reeks nodig hebben om alsnog bij de eerste vier te geraken, maar in principe kan de ploeg daartoe in staat zijn. Vlot de weg naar doel vinden is altijd een indicatie van een behoorlijk vormpeil. De volgende verplaatsing naar het Lotto Park zal al veel duidelijk maken. Anderlecht vat dat duel aan met het mes op de keel. Daar zal de psychologisch sterke Dury maar wat graag op inspelen …

Resterend programma: Anderlecht (u), Eupen (t), Mechelen (u), Gent (t)
Moeilijkheidsgraad: 37

KV Mechelen (41 punten) – 5 procent
Vanaf deze positie wordt het wel érg lastig om Play-Off 1 nog te halen. Dat heeft niet alleen te maken met de achterstand op de virtueel gekwalificeerden, maar evenzeer met de vele concurrenten die daar nog tussenin spartelen. Malinwa klopte zich misschien wat op de borst na het puntje bij Anderlecht, maar eigenlijk schoot het daar zelf ook niet al te veel mee op. Een 12 op 12 lijkt de enige weg richting het delirium. De agenda staat die droom nog enigszins toe, maar hoe zit het met de goesting?

Resterend programma: OHL (t), STVV (u), Zulte Waregem (t), Kortrijk (u)
Moeilijkheidsgraad: 44

KAA Gent (40 punten) – 4 procent
Zelfs na de onderlinge zege telt de achterstand op Oostende, dat bovendien een veel eenvoudiger programma te verwerken krijgt, nog steeds zes punten. Genk en Antwerp zijn al helemaal uit het vizier verdwenen. Nee, voor Gent zal Play-Off 2 waarschijnlijk het hoogst haalbare blijken. Enkel een stuntoverwinning in de Slag om Vlaanderen zou de Buffalo’s nog in die mate kunnen oppeppen dat een mirakel uit de hemel komt vallen. In de heenronde trokken ze alvast aan het langste eind, maar of die prestatie voldoende hoop doet opflakkeren …

Resterend programma: Club Brugge (t), Cercle (t), Standard (u), Charleroi (t), Zulte Waregem (u)
Moeilijkheidsgraad: 49 (in vijf matchen!)

Sporting Charleroi (40 punten) – 1 procent
Tenzij hemel en aarde nog bewogen worden, zal geen enkele Waalse club aan de Play-Off-1-dis mogen aanschuiven. In het geval van de Zebra’s is dat geen grote schande, al vallen de resultaten sinds december wel érg vies tegen. Charleroi slaagt er nauwelijks nog in om een driepunter uit de brand te slepen. Als je dan ook nog eens belabberd en afwachtend voetbal op de mat brengt, waardoor je zelfs Sint-Truiden geen enkele keer kan ontwrichten, wijst dat op een seizoen om snel te vergeten.

Resterend programma: Club Brugge (t), Beerschot (u), Moeskroen (t), Gent (u), Eupen (t)
Moeilijkheidsgraad: 46 (in vijf matchen!)

Standard Luik (40 punten) – 1 procent
Dat Charleroi niet present tekent bij ’s lands beste clubs, tot daar aan toe, maar het trotse Standard? Dat onheil zien Bruno Venanzi en Michel Preud’homme met lede ogen aan. Na de veelbelovende wittebroodsweken van Mbaye Leye zijn de Rouches inmiddels weer hervallen in hun oude kwalen. Na de beschamende 1-0-nederlaag op Le Canonnier geeft niemand nog een frank om de kansen op de top-vier. Gelukkig heeft Standard een uitgelezen kans om de bekerfinale te halen, op voorwaarde dat het voorbij KAS Eupen geraakt.

Resterend programma: Genk (u), Gent (t), Eupen (u), Beerschot (t)
Moeilijkheidsgraad: 32