Afgelastingen in het Belgisch voetbal, Verheyen begrijpt er niets van

Afgelastingen in het Belgisch voetbal, Verheyen begrijpt er niets van

14-02-2021 14:00
5

In de Belgische competitie heeft het winterweer flink huis gehouden. De partijen tussen KRC Genk en KV Oostende en Waasland-Beveren en Eupen werden al afgelast. Inmiddels staat ook het duel tussen Charleroi en Club Brugge op de helling, tot de grote verbazing van Gert Verheyen.

"Na een hele week met hetzelfde weer ben ik daarover wel verbaasd", reageert Verheyen bij Sporza. "Je kunt wel eens verrast worden door bijvoorbeeld plotse sneeuw. Maar als het weer al de hele week hetzelfde is, is het vreemd dat je je veld niet speelklaar krijgt."

Hij zag een club uit 1B wel het goede voorbeeld geven. "Union heeft in de beker bewezen dat het mogelijk is. Zij hebben alle middelen ingezet. Zonder veldverwarming zijn ze er toch in geslaagd om het veld bespeelbaar te maken. Het is een vraagteken waarom andere clubs daar niet in slagen."

Alle middelen
Belgische clubs zijn nochtans verplicht er alles aan te doen om toch te kunnen spelen. "Maar of ze er daadwerkelijk alles aan gedaan hebben, is heel moeilijk te controleren. De ref kan alleen maar op het moment zelf vaststellen of er gevoetbald kan worden. Of je moet al de hele week een waakhond hebben bij de clubs", zegt Verheyen.
 
"Het verbaast me wel dat je veldverwarming hebt en dat het veld dan toch onbespeelbaar is. Dan werkt ze niet goed. En met zeilen en warmteblazers is het een heel karwei, maar bij Union lukte dat wel. Deze situatie past ook in het bredere plaatje van stadions in België met een verouderde accomodatie."
Veel clubs investeren echter niet in veldverwarmingen omdat dat te duur zou zijn. "Dat klopt, maar al die clubs hebben een kern van zo'n 30 spelers. Zo'n veldverwarming kost niet meer dan het loon van 1 of 2 spelers", besluit Verheyen.