VP Analyse: Mismanagement van Heynen bij Genk, op zoek naar Bongonda

VP Analyse: Mismanagement van Heynen bij Genk, op zoek naar Bongonda

10-02-2021 20:17 Laatste update: 11-02-2021 14:45
8

KRC Genk is er in extremis toch in geslaagd om door te stoten naar de kwartfinales van de Beker van België. Makkelijk hadden de mannen van John van den Brom het echter niet tegen STVV. VoetbalPrimeur.be maakt voor u de analyse van de wedstrijd!

Mismanagement van Heynen?
Dat Bryan Heynen een basisplek moet krijgen bij KRC Genk, daar bestaat geen twijfel over. Dat hij ook de nummer zes is van Genk? Daar is dan weer meer twijfel over. De kapitein van de Limburgers moet de laatste weken op die plek staan, maar echt vertrouwd lijkt hij er toch niet mee.

Heynen begon als een echte 8 aan zijn carrière bij Genk en kende ook daar zijn beste momenten. Inmiddels staat daar Kristian Thorstvedt, maar echt werken lijkt dat nog niet te doen. Niet alleen haalt Thorstvedt het niveau van de beste Heynen (nog) niet, ook Heynen zelf presteert als verdedigende middenvelder flink wat minder dan hij eerder al heeft getoond.

Heynen lijkt voor ons bij Genk dan toch eerder op de 8 te horen, met een verdedigende middenvelder (Hrosovsky?) achter zich. Dan zal John van den Brom echter keuzes moeten maken en Thorstvedt of Bastien Toma moeten opofferen. Dat deed hij ook al vroeg in de tweede helft tegen STVV, met uiteindelijk een doelpunt tot gevolg op assist van... Heynen.

Op zoek naar Bongonda
Dit seizoen is Paul Onuachu niet af te stoppen en hij was ook al goed voor 23 doelpunten dit seizoen. De laatste drie wedstrijden had de Nigeriaan het wat moeilijker. Hij scoorde wel tegen STVV, maar werd eigenlijk amper bereikt in het strafschopgebied. Deels door het sterke verdedigen van STVV, deels door zijn ploegmaats.

Assists kreeg Onuachu al amper van Theo Bongonda, maar tegen STVV moest hij al helemaal niet hopen op een goede voorzet/pass van de flankaanvaller. Bongonda was amper te zien in de partij en in de tweede helft viel hij helemaal weg uit het wedstrijdbeeld. De flankaanvaller kon in de eerste helft nog wel enkele keren gevaarlijk zijn, maar ging vooral voor eigen succes. Ondanks de aanwezigheid van een spits zoals Onuachu staat het aantal assists op naam van Bongonda momenteel op amper twee stuks. Dat kan niet alleen beter, dat moet ook beter.

Ook Junya Ito had het moeilijk om Onuachu te bereiken, waardoor Genk op een gelijkspel leek af te stevenen. Die ene keer dat de Nigeriaan toch een goede voorzet kreeg, was het meteen raak. Daarvoor was het echter rekenen op Heynen, die in het strafschopgebied opdook. Bongonda, die bleef onzichtbaar. Voor de flankaanvaller wordt het dus ook wel dringend tijd om zijn niveau weer op te krikken en zijn ploegmaats te helpen.

Defensief sterk STVV
STVV kwam met een versterkte burcht richting de Luminus Arena en jongens zoals Ilombe Mboyo en Christian Brüls kregen rust. Het kwaliteitsverlies was echter niet merkbaar op het veld. De Truienaren kwamen met een duidelijk plan: Genk het scoren verhinderen.

Daar is STVV uiteindelijk niet helemaal in geslaagd, na een ultiem doelpunt van Onuachu in de slotminuten. Toch zal Peter Maes niet helemaal ontevreden terugblikken op de partij. Zijn jongens kregen een paar goede mogelijkheden en hadden mits wat meer geluk ook wel een doelpuntje kunnen scoren.

Aan de overzijde kwam Onuachu er dan weer amper aan te pas en werd hij pas in de laatste minuten van de wedstrijd bereikt. Voor Maes en de zijnen een prestatie om verder op te bouwen en het degradatiespook helemaal te verdringen.

Toch nog vraagstukken voor Van den Brom
John van den Brom vroeg aan zijn jongens om met minder 'kak in de broek' te spelen. Hij eiste een reactie na de nederlaag tegen RSC Anderlecht. In de eerste minuten van de wedstrijd kreeg hij die ook, maar het spel verwaterde toch in de eerste helft.

Een zichtbare nerveuze Van den Brom zag ook hoe zijn ploeg op een 'gelijkspel' aan het afstevenen was en zag Onuachu pas in het slot dat verlossende doelpunt scoren. Wat volgde was een flinke vreugdekreet, maar toch zal de Nederlander niet helemaal tevreden kunnen zijn na de analyse van deze partij.

Op het middenveld was er amper creativiteit en ook zijn flankaanvallers hadden het moeilijk tegen STVV. Komend weekend wacht KV Oostende, dat één van de revelaties is dit seizoen en bij winst wel gevaarlijk dicht bij Genk komt te staan in de stand. Van den Brom zal dus oplossingen moeten vinden om Genk toch weer vrij aan het voetballen te krijgen. Te beginnen met de partij tegen KVO.