Harbaoui en Diaby zetten toon, ook andere topschutters snakken naar heropleving

Harbaoui en Diaby zetten toon, ook andere topschutters snakken naar heropleving

Gepubliceerd: woensdag 20 januari 2021 om 17:00wo 20-01-2021 om 17:00

De winterse mercato heeft al enkele opmerkelijke transfers in gang gezet. Met Hamdi Harbaoui (Royal Excel Moeskroen) en Abdoulay Diaby (RSC Anderlecht) zijn zelfs twee bewezen prijsschutters naar onze vaderlandse competitie teruggekeerd. Op vertrouwde grond hopen zij hun carrière weer op het juiste spoor te krijgen. Dat zou voor enkele andere goalgetters geen misselijk idee zijn, als je het VoetbalPrimeur.be vraagt.

De 36-jarige Harbaoui tekende ‘slechts’ bij Moeskroen, maar is natuurlijk niet de eerste de beste. Integendeel, de Tunesische aanvaller kroonde zich in het verleden liefst drie keer tot de productiefste doelpuntenmaker van de Jpl, in 2014, 2018 en 2019. Enkel legendes Viktor Wegria (vier keer) en Erwin Vandenbergh (zes keer) staan boven hem in de eeuwige ranglijst. De pijlsnelle Diaby sleepte de topschutterstitel nooit in de wacht, al deed hij met vijftien (2016) en zestien (2018) competitietreffers wel tot twee maal toe een verwoede poging.

Toch bleken die adelbrieven geen zekerheid om het ook buiten onze landsgrenzen ver te schoppen. Tijdens zijn avontuur bij Udinese kwam Harbaoui niet in het stuk voor, nadien pikte hij zijn werkgevers er voornamelijk op basis van financiële criteria uit. Diaby op zijn beurt benutte zijn passage bij Club Brugge om een overstap naar Sporting CP af te dwingen. Daar bleek hij in tweeënhalf jaar tijd nauwelijks van waarde, al bood een uitleenbeurt aan het Turkse Besiktas nog enige troost. Bij Moeskroen en Anderlecht willen zij hun loopbaan herlanceren, net zoals Lukasz Teodorczyk (Sporting Charleroi) eerder datzelfde pad bewandelde. Zou dat voor de volgende ex-topscorers ook geen interessante uitdaging zijn?

Joseph Akpala (clubloos)

Leeftijd: 34
In België gespeeld voor … Sporting Charleroi, Club Brugge, KV Oostende
Aantal doelpunten in de JPL: 90
Beste resultaat topschuttersstand: 1e in 2007-2008

Ooit een absolute publiekslieveling op Jan Breydel, maar nu zit de carrière van Akpala in het slop. De immer lachende Nigeriaan heeft nochtans de nodige adelbrieven, met zicht op honderd doelpunten op het allerhoogste niveau. De vraag rijst echter of zijn houdbaarheidsdatum niet overschreden is. Zijn meest recente avontuur bij KV Oostende draaide althans uit op een sisser … Voor clubs in acuut degradatiegevaar kan Akpala nog een (wanhoops?)oplossing vormen.

Carlos Bacca (Villarreal)

Leeftijd: 34
In België gespeeld voor … Club Brugge
Aantal doelpunten in de JPL: 28
Beste resultaat topschuttersstand: 1e in 2012-2013

Als een wervelwind raasde Bacca tussen 2012 en 2013 doorheen het Belgische voetbal. De aalvlugge puntaanvaller teisterde elke Belgische verdediging met zijn diepgang, slimme looplijnen en – niet te vergeten – doelpuntenneus natuurlijk. In dat ene gezegende jaar lukte de Colombiaan liefst 25 rozen, al leverde dat Club toen nog geen lang verhoopte landstitel op. Bacca plukte er wel de vruchten van met een toptransfer naar Sevilla FC. Tegenwoordig is Villarreal zijn werkgever, maar daar is zijn ster tanende. Dit seizoen verscheen hij er nog maar twee keer aan de aftrap.

Sofiane Hanni (Al Gharafa)

Leeftijd: 30
In België gespeeld voor … KV Mechelen en RSC Anderlecht
Aantal doelpunten in de JPL: 45
Beste resultaat topschuttersstand: 3e in 2015-2016

Een goalgetter pur sang kan je hem bezwaarlijk noemen, maar in vier jaar JPL beëindigde Hanni zijn seizoen wel slechts één keer onder de magische grens van tien doelpunten. De sierlijke spelmaker weet de vijandelijke kooi dus zeker staan. Daar viel bij Spartak Moskou echter nauwelijks wat van te merken. Hanni koos eieren voor zijn geld: hij verruilde het koude Rusland voor het snikhete Qatar. Bij Al Gharafa ligt het niveau duidelijk te laag voor hem. In zijn debuutseizoen trof de Algerijn er met de vingers in de neus elf keer raak. Die kan nog mee in ons land!

Aleksandar Mitrovic (Fulham FC)

Leeftijd: 26
In België gespeeld voor … RSC Anderlecht
Aantal doelpunten in de JPL: 36
Beste resultaat topschuttersstand: 1e in 2014-2015

Het prijskaartje zou ongetwijfeld een struikelblok vormen, maar op papier kan een terugkeer naar België de loopbaan van Mitrovic nieuw leven inblazen. Het Servische woelwater toonde zich in zijn Anderlecht-tijdperk een ware killer. Premier-League-materiaal, daar was iedereen het over eens, maar gek genoeg is zijn naam na ruim vijf jaar over het Kanaal nog steeds niet echt gevestigd. Integendeel, anno 2021 lijkt zijn rol bij promovendus Fulham uitgespeeld. Als Mitrovic de absolute top nog wil bereiken, zal zijn volgende clubkeuze veel bepalen.

Henry Onyekuru (AS Monaco)

Leeftijd: 23
In België gespeeld voor … KAS Eupen en RSC Anderlecht
Aantal doelpunten in de JPL: 38
Beste resultaat topschuttersstand: 2e in 2016-2017

Hoewel hij de jeugdigste uit ons lijstje is, heeft Onyekuru toch ook al de nodige voetbalwatertjes doorzwommen. Aan de Kehrweg openbaarde de dribbelaar zich tot één van de kroonjuwelen van de Jpl. Anderlecht pikte hem op dankzij Everton FC, maar in Brussel toverde de Nigeriaan nooit helemaal zoals voorheen. AS Monaco zag wel nog heil in hem. Enkel bij zijn eerste uitleenbeurt aan Galatasaray bedankte Onyekuru voor dat vertrouwen. Het voorbije anderhalf jaar stak hij nauwelijks zijn hoofd boven het maïsveld uit. Wat gedacht van een tweede Belgische doortocht, Henry?

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Voor welke speler is een terugkeer naar België het meest realistisch?

Akpala
8%
Bacca
9%
Hanni
26%
Mitrovic
21%
Onyekuru
36%
(111 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws