Wie zou Montanier kunnen opvolgen? Ervaring gezocht, Belgisch of uit buitenland

Wie zou Montanier kunnen opvolgen? Ervaring gezocht, Belgisch of uit buitenland

20-12-2020 21:55 Laatste update: 27-12-2020 11:00
28

Bij Standard heeft men afscheid genomen van Philippe Montanier. De coach wordt na het verlies tegen STVV ontslagen. VoetbalPrimeur.be zocht alvast mogelijke opvolgers en kwam uit bij de zeven volgende namen.

Laszlo Bölöni
In lastige tijden grijpen voetbalclubs maar wat graag terug naar succesformules uit het verleden. Als Standard die weg wil inslaan, lijkt Bölöni de geknipte man. Ruim tien jaar geleden bracht de excentrieke Roemeen de Vurige Stede in vervoering met een historische titel. Na zijn kortstondige en ongepaste periode bij KAA Gent is zijn ster wat getaand, maar bij Royal Antwerp FC leverde Bölöni nog uitstekend werk af. Hij heeft in ieder geval de stijl om het vuur weer aan te wakkeren. Nadeel: momenteel verdient de veteraan zijn brood bij Panathinaikos.

Rémi Garde
Afgelopen zomer legde voorzitter Bruno Venanzi het sportieve lot van zijn club in handen van Montanier, maar even goed was een landgenoot met de job gaan lopen. Ook de 54-jarige Garde was namelijk een topkandidaat. Straffer zelfs: de lopende gesprekken gingen de goede kant uit, maar uiteindelijk kwam er toch een kink in de kabel. Momenteel is Garde, die ervaring heeft uit de Ligue 1 en de Premier League, nog steeds vrij.

Mbaye Leye
Kijkt Standard graag binnen de eigen rangen, dan is Leye een mogelijkheid. De Belgische Senegalees was vorige zomer een enigszins in beeld. Finaal oordeelde de sportieve cel echter dat het voor hem nog te vroeg was. Misschien is die gedachte nu bijgesteld. Bovendien zou Leye niet veel moeten kosten, niet onbelangrijk dezer dagen op Sclessin.

Michel Preud'homme
Ook uit eigen huis, maar een stuk onwaarschijnlijker: een sensationele comeback van Preud'homme. Het clubicoon zou ongetwijfeld met open armen ontvangen worden door de fans. In mei van dit jaar besloot de oud-doelman echter, na lang wikken en wegen, om zijn trainersloopbaan de rug toe te keren. Momenteel is Preud'homme wel nog steeds verbonden aan de club van zijn hart.

Robert Prosinecki
In de stijl van het huis kiest Standard geregeld voor grote vedetten uit vervlogen tijden, zowel binnen de spelerskern als in de dug-out. Prosinecki zou perfect in dat plaatje passen. De gewezen wereldvoetballer kende een korte passage in Luik in zijn spelersbestaan en heeft de voorbije jaren al de kneepjes van het vak geleerd, onder meer bij Rode Ster Belgrado en als bondscoach. Sinds november heeft de Kroaat bovendien geen werk meer.

Frank Vercauteren
Minstens even opzienbarend als een terugkeer van Preud'homme, gezien het onmiskenbare Anderlecht-verleden. Toch flirtten Vercauteren en Standard eerder al met elkaar. Tot een contract kwamen enkele onderhandelingen echter nooit. Zijn uitstraling en drang naar discipline zouden Standard hoe dan ook goed van pas kunnen komen. De vraag is vooral of Vercauteren het zelf ziet zitten, zich in een Luiks avontuur storten.

Marc Wilmots
Last but not least, nog een Belg die het huis kent, een overschot aan inzet tentoonspreidt en momenteel niets om handen heeft. Na zijn afscheid van de Rode Duivels probeerde Wilmots het nog even als Iraans bondscoach, maar dat verhaal doofde vrij snel uit. Over de tactische kwaliteiten van de gewezen aanvaller wordt wel eens smalend gedaan, maar Wilmots weet wel passie en vertrouwen in een spelersgroep te pompen.