Antwerp zeker van Europa League, schrale troost voor Club: wie kunnen zij loten?

Antwerp zeker van Europa League, schrale troost voor Club: wie kunnen zij loten?

09-12-2020 23:13

Club Brugge had het in eigen hand, maar slaagde er niet in om te winnen van SS Lazio en zal na de winterstop verder moeten in de Europa League. Maandagmiddag zal er geloot worden voor de zestiende finales, waar Royal Antwerp FC zich al voor geplaatst had. KAA Gent en Standard Luik zullen daar zeker niet bij aansluiten, zij zijn al uitgeschakeld. Wie kunnen Antwerp en Club treffen en wie juist niet? VoetbalPrimeur legt het uit.

Aan de knock-outfase van de Europa League zullen 32 clubs deelnemen: twaalf groepswinnaars, twaalf nummers twee en acht Champions League-afvallers. De groepswinnaars hebben een geplaatste status, de nummers twee belanden in de pot met ongeplaatste teams.

Beide potten worden aangevuld met vier van de acht Champions League-instromers: die verdeling wordt gemaakt op basis van het aantal punten dat ze in het miljardenbal behaald hebben. Club Brugge heeft haar campagne met een fraaie acht punten afgesloten en heeft daarmee een geplaatste status afgedwongen: FK Krasnodar, Red Bull Salzburg, Dinamo Kiev en Olympiakos Piraeus eindigden immers op minder punten.

Laatste 32 Europa League: voorlopige potindeling
Geplaatst:
AS Roma, Arsenal, Slavia Praag*, Rangers FC*, Granada*, Napoli, Leicester City*, Lille OSC*, Villarreal, Royal Antwerp FC*, Dinamo Zagreb, Hoffenheim, Manchester United, Club Brugge, Shakhtar Donetsk, AJAX.
Ongeplaatst: BSC Young Boys, Molde FK, Bayer Leverkusen*, Benfica*, PSV*, Real Sociedad, Sporting Braga*, AC Milan*, Maccabi Tel Aviv, Tottenham Hotspur*, Wolfsberger AC, Rode Ster Belgrado, FK Krasnodar, Red Bull Salzburg, Dinamo Kiev, Olympiakos Piraeus.
(Cursief = Nog niet zeker van Europa League-overwintering)
(* = Al zeker van Europa League-overwintering, maar nog niet zeker van hun plek)

Club Brugge is dus al zeker van een geplaatste status. Antwerp kan zich in de laatste Europa League-speelronde van datzelfde statuut verzekeren. Het duikt het slotduel van haar poule in met de beste kaarten, maar de opdracht is wel niet van de poes. The Great Old moet minstens een gelijkspel veroveren bij Tottenham Hotspur.

Maandagmiddag zal er geloot worden in het Zwitserse Nyon. De ongeplaatste clubs spelen op donderdag 18 februari thuis: de returns worden op 25 februari afgewerkt in de thuishavens van Club en de andere geplaatste clubs. Clubs uit hetzelfde land én dezelfde Europa League-poule ontlopen elkaar sowieso: Antwerp zal dus niet weer aan Tottenham gekoppeld worden en komt ook Club Brugge niet tegen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)