'UEFA luistert naar grote clubs en overweegt Champions League te veranderen'

'UEFA luistert naar grote clubs en overweegt Champions League te veranderen'

Gepubliceerd: maandag 19 oktober 2020 om 21:30ma 19-10-2020 om 21:30

De UEFA heeft grootse plannen met de Champions League. The Telegraph schrijft maandag over 'radicale plannen' van de Europese voetbalbond, die vanaf het seizoen 2024/2025 in zouden moeten gaan.

Momenteel hebben 32 clubs toegang tot de Champions League, maar de UEFA overweegt dit te veranderen naar 36. Ook de competitieopzet gaat mogelijk op de schop. Het is mogelijk dat er niet zes, maar tien groepswedstrijden worden afgewerkt. Het voorstel zou steun genieten van diverse Europese clubs, waaronder uit de grootste competities.

Er liggen volgens The Telegraph momenteel twee modellen klaar voor een Champions League met 36 clubs. In het eerste model bestaat de groepsfase uit zes poules van zes clubs, die ieder een uit- en thuiswedstrijd spelen. De tweede optie lijkt in de verste verte niet op de eerste: de 36 clubs spelen ieder tien groepswedstrijden tegen tien verschillende tegenstanders, waarbij clubs redelijke tegenstanders treffen en niet bij voorbaat kansloos zijn en afhankelijk worden van een loting.

Veel clubs willen naar verluidt af van de huidige opzet. Momenteel treffen clubs elkaar twee keer in de groepsfase, dat is al jaren zo. Het hiervoor genoemde systeem (tien clubs die tien groepswedstrijden spelen) is vergelijkbaar met het Swiss system, dat steun krijgt van een groot aantal clubs. Deze zou meer topwedstrijden tussen grote clubs garanderen, wat weer aantrekkelijk is voor rechtenhouders. Met name dat laatste is volgens The Telegraph een 'cruciale overweging', omdat veel clubs veel geld zijn verloren door de coronacrisis, die mogelijk ook invloed heeft op het te ontvangen tv-geld.

Een beslissing over een nieuwe opzet wordt niet spoedig verwacht. The Telegraph meldt dat er over enkele weken verder over gesproken wordt en dat er ergens volgend jaar een besluit wordt genomen.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Champions League

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws