De Gouden Generatie van Canada: Wij missen nog de expertise van België

De Gouden Generatie van Canada: "Wij missen nog de expertise van België"

Gepubliceerd: vrijdag 28 februari 2020 om 19:30vr 28-02-2020 om 19:30

Laatste update: donderdag 5 maart 2020 om 12:40do 05-03-2020 om 12:40

Dat Canada met Jonathan David goud in handen heeft moeten ze de Belgische voetballiefhebber al lang niet meer vertellen. Er is echter nog veel meer talent op weg, of al aanwezig in het Canadese voetbalelftal. De Gouden Generatie van Canada is klaar om te oogsten, te beginnen bij kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2022.

Het is al van Mexico ’86 geleden dat Canada nog te bewonderen was op een wereldkampioenschap. Een roemrijk voetbalverleden hebben ze dus allerminst in canada, toch wordt het huidige Canadese elftal eentje om de komende jaren in de gaten te houden. Wij vroegen aan Thomas Nef, kenner van het voetbal op het Amerikaanse continent, waar deze plotse hoogconjunctuur vandaan komt.

"Er zijn verschillende factoren die dit verklaren", opent Nef. "Eerst en vooral is de sport erg gegroeid de afgelopen jaren, zeker nadat bekend werd dat Canada mee het WK2026 mag organiseren. Ook de oprichting van een nieuwe professionele Canadese voetbalcompetitie speelt een rol, die competitie dient als lanceringsplatform voor jong voetbaltalent." Toch moet Nef ook erkennen dat het deels gewoonweg een kwestie van geluk is.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@alphonsodaviess: the pride of Canada!🇨🇦 —————————————————— #canada #fcb #fcbayern #bayernmünchen #bayernmunich #davies

Een bericht gedeeld door Transfermarkt (@transfermarkt_official) op

"We hebben nu een Canadese gouden generatie, maar ik denk ook wel dat we gewoon heel veel geluk hebben dat al deze spelers nu samenkomen", vertelt Nef. Wie het Canadese elftal van naderbij bekijkt, ziet vooral een heel jonge ploeg, waar toch heel wat talent aanwezig is. Wie zijn de sterkhouders van dit elftal?

"Alphonso Davies van Bayern Munchen is uiteraard de grootste naam, daarna denk ik meteen aan Jonathan David. Ook Milan Borjan (Rode Ster Belgrado), Lucas Cavallini (Vancouver Whitecaps), Sam Piette (Montreal Impact) en Jonathan Osario (Toronto FC) behoren tot de betere spelers." De impact van David mag ook niet onderschat worden. "Hij is heel erg belangrijk voor deze ploeg. Ik denk dat hij uiteindelijk één van de beste schutters aller tijden wordt voor Canada."

Ondanks het aanwezige talent, zullen deze namen niet snel een belletje doen rinkelen bij de Belgische voetbalsupporter. Met Tristian Borges haalde OH Leuven onlangs echter één van de grootste Canadese talenten in huis. "Hij heeft een enorm potentieel, dat is echt een speler om naar uit te kijken", looft Nef de Leuvense aanwinst.

Met het huidige potentieel in dit elftal, is kwalificatie voor het eerstvolgende wereldkampioenschap een realistische doelstelling, toch is er één positie die de Canadese voetbalsupporters zorgen baart. "De centrale verdediging is echt een probleem positie, daar moet iets op gevonden worden als je wil meedoen op een WK."

Canada strijdt dus voor kwalificatie, onze Rode Duivels proberen ondertussen dat soort tornooi te winnen. Waarom kan Canada niet wat België kan, ondanks het grotere aantal inwoners. "Ik denk niet dat wij ons met België mogen vergelijken. Jullie hebben één van de beste scoutingsnetwerken van Europa, iets wat door de grootte van Canada, hier een heel stuk moeilijker is." Ook de expertise is volgens Nef in grotere getalen aanwezig in ons land. "Bijna in elk dorp vind je wel iemand met UEFA A licentie in België, de meerwaarde daarvan mag je niet onderschatten."

Ook de Belgische, en Europese voetbalcultuur in het geheel, is iets waar Canada nog niet mee kan wedijveren. "In Europa leef je voor het voetbal, het zit bij jullie in de genen. Op dat vlak lopen we in Canada nog 100 jaar achter", besluit Nef.

Poll

Een team om naar uit te kijken?

(88 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws