De balans bij Standard: amper op zoek naar versterking, enkel back-up in centrum

De balans bij Standard: amper op zoek naar versterking, enkel back-up in centrum

Gepubliceerd: vrijdag 10 januari 2020 om 10:00vr 10-01-2020 om 10:00

Nu de echo van vuurwerk en knallende champagneflessen stilaan is uitgestorven, kunnen de Belgische voetbalclubs zich helemaal op de wintermercato storten. Traditioneel gaat alles en iedereen in januari op zoek naar een witte merel. Hoe zit dat bij de Belgische topclubs? Wat ging goed in de voorbije zomermercato en waar liep het mis? Welke profielen kunnen zij nog gebruiken in de stormloop richting Play-Off 1? VoetbalPrimeur.be werpt een licht op de transferactiviteiten van de Belgische top. Vandaag, aflevering 3: Standard Luik.

Na een felle seizoensstart leek Standard uit te groeien tot dé uitdager voor het ongenaakbare Club Brugge. In de donkere herfstmaanden gingen de Rouches echter kopje-onder. Overwinningen vielen op één hand te tellen, met uitschakelingen in Europa en de Croky Cup tot gevolg. Uiteindelijk besloot Standard 2019 ternauwernood in de top-zes. Michel Preud’homme kan wel een verzachtende omstandigheid inroepen: de voorbije weken werd zijn selectie geteisterd door blessureleed en schorsingen. Dat zou haar invloed kunnen hebben op de transferactiviteiten van Standard tijdens deze wintermercato.

De zomermercato

Uitschieters:
Op de backs koos Standard afgelopen zomer voor vernieuwing. Mërgim Vojvoda en Nicolas Gavory kregen in de eerste seizoenshelft veel speelkansen, al kon vooral die eerste niet altijd overtuigen. Dé meevaller werd Selim Amallah. Die verliet Royal Excel Moeskroen en pikte het niveau van de Luikenaars moeiteloos op. De Marokkaanse international voegt kracht én techniek toe aan het middenveld van Preud’homme. In het bekerduel met Royal Antwerp FC blesseerde Amallah zich, waardoor hij naar de kant moest. Zijn afwezigheid viel Standard bijzonder zwaar, want sindsdien kon het geen enkele match meer winnen.

Tegenvallers:
Doelman Vanja Milinkovic-Savic kwam tot op heden helemaal niet in het stuk voor op Sclessin. Hij mag dan ook beschikken. Gelukkig voor de Rouches ontpopte jeugdproduct Arnaud Bodart zich tot een uitstekend sluitstuk. Bij de transfer van Noë Dussenne werden dan weer veel wenkbrauwen gefronst. De ervaren mandekker kreeg nooit de kans om het ongelijk van de waarnemers te bewijzen, want hij blesseerde zich zwaar in de voorbereiding. Blessures verhinderden ook Anthony Limbombe een belangrijke rol te spelen. Tot slot mocht van Felipe Avenatti (veel) meer verwacht worden. Bij KV Kortrijk toonde de boomlange Uruguayaan dat hij ook over goede voeten beschikt, maar in Luik was het in de tweede helft van 2019 toch allemaal te weinig.

--> Transferbalans in de zomer: + 5,15 miljoen euro

De wintermercato

Knelpunten en to-do-lijstje:
Dat Standard zich na Nieuwjaar zal profileren in een andere gedaante, lijkt nu al vast te staan. Begin januari maakten al vier spelers hun kastje leeg op Sclessin. Routinier Réginal Goreux hing zijn schoenen aan de haak. Hij gaat aan de slag in de opleiding van Standard. Sébastien Pocognoli, eveneens een oudgediende, zette dan weer een stapje terug naar Union Saint-Gilloise. Verder werd de uitleenbeurt van de geblesseerde Anthony Limbombe niet verlengd. Preud’homme zal dat drietal echter niet missen, want zij speelden eigenlijk nooit. Wie wél een impact had, was Renaud Emond. De goaltjesdief trof voor de kerstperiode zeven keer raak, maar kiest nu voor een avontuur in de Ligue 1.

Naast dat Belgische kwartet hebben nog enkele andere Luikenaars geen toekomst meer bij Standard, zoals Orlando Sa, Luis Pedro Cavanda en de eerder genoemde Milinkovic-Savic. Dat ruime vertreklijstje duidt erop dat de Rouches van plan zijn om ook aan inkomende zijde wat te verwezenlijken, zou je denken. Niets is echter minder waar. Zo gaf Preud’homme al aan dat Standard niet op zoekt gaat naar een vervanger voor Emond. Gezien de tegenvallende prestaties van Avenatti en de blessuregevoeligheid van Obbi Oulare lijkt dat toch een risico.

Wél zou Preud’homme graag beschikken over een doublure voor het hart van zijn elftal: Samuel Bastien en Gojko Cimirot. De hoofdkandidaat voor die functie zou Deni Hocko zijn, de 25-jarige draaischijf van Royal Excel Moeskroen. Als Standard wil doorduwen voor de Montenegrijn, zal er wel boter bij de vis moeten komen. Daarnaast kan de club uit de Vurige Stede nog wel een vleugelverdediger gebruiken. Met Vojvoda, Gavory en Collins Fai hebben de Rouches momenteel eigenlijk slechts drie volwaardige opties voor twee posities. Niettemin rijst ook hier de vraag of Standard wel zinnens is om versterking in huis te halen.

Transfergeruchten rond Standard:

IN: Deni Hocko (Moeskroen)
UIT: Luis Pedro Cavanda (?), Vanja Milinkovic-Savic (terug naar Torino), Orlando Sa (?)

Al afgerond:

IN: /
UIT: Renaud Emond (Nantes FC), Réginal Goreux (gestopt), Anthony Limbombe (terug naar Nantes FC), Sébastien Pocognoli (Union)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Op welke positie heeft Standard absoluut versterking nodig?

Doelman
4%
Rechtsachter
5%
Centraal achterin
5%
Linksachter
1%
Controlerende middenvelder
28%
Rechterflank
0%
Aanvallende middenvelder
4%
Linkerflank
0%
Spits
52%
(273 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws