Vormer 250: Nederlander bereikt mythische kaap bij Club Brugge

Vormer 250: Nederlander bereikt mythische kaap bij Club Brugge

Gepubliceerd: zaterdag 9 november 2019 om 15:50za 09-11-2019 om 15:50

Laatste update: zondag 10 november 2019 om 13:42zo 10-11-2019 om 13:42

Club Brugge neemt het zondag op de Bosuil op tegen Antwerp FC. Sowieso een bijzonder speciale wedstrijd, maar voor Ruud Vormer nog dat tikkeltje meer. Zo zal Ruud Vormer de kaap van 250 halen voor Blauw-Zwart.

De Nederlandse kapitein van Club Brugge heeft momenteel 249 wedstrijden voor Blauw-Zwart achter de rug. Als Vormer zondag speelt tegen Antwerp, en daar gaan we ook vanuit, komt hij voor de 250e keer in actie voor Club Brugge.

Op één na beste buitenlander
Met zijn 250 wedstrijden heeft Vormer zich ook in de geschiedenisboeken gezet van Blauw-Zwart. De middenvelder wordt pas de tweede buitenlander in de meer dan 125-jarige geschiedenis van Club Brugge die daarin is geslaagd.

Enkel de legendarische Birger Jensen, die van 1974 tot 1988 uitkwam voor Club Brugge, deed beter. De Deense doelman kwam aan maar liefst 394 wedstrijden voor Blauw-Zwart. Een totaal waar Vormer meer dan waarschijnlijk niet aan zal geraken.

De absolute topcijfers
De top tien bij Club Brugge halen wordt nog moeilijker voor Vormer. Dan dreigt de Nederlander tot zijn veertigste te moeten voetballen. Zo staat Franky Van der Elst met zijn 615 wedstrijden op de nummer één voor Club Brugge. Sven Vermant staat op plek tien met 411 wedstrijden.

De top 10
Franky Van der Elst – 615 wedstrijden
Dany Verlinden – 572 wedstrijden
Gert Verheyen – 557 wedstrijden
Jan Ceulemans – 506 wedstrijden
Fons Bastijns – 500 wedstrijden
Raoul Lambert – 457 wedstrijden
Vital Borkelmans – 455 wedstrijden
Timmy Simons – 448 wedstrijden
Fernand Boone – 416 wedstrijden
Sven Vermant – 411 wedstrijden

Nederlandse strijd
In Nederland begon Ruud Vormer met zijn professionele voetballoopbaan bij AZ Alkmaar. Op amper achttienjarige leeftijd mocht hij er al debuteren in het eerste elftal. Twee jaar later ging hij aan de slag bij Roda JC, waar hij één van de sterkhouders was.

Het leverde hem in 2012-2013 een transfer op naar Feyenoord, waar Vormer het bijzonder moeilijk had. De Nederlander kon de concurrentiestrijd van onder andere Jordy Clasie niet winnen. Hij zocht naar een oplossing en vond die bij Club Brugge in 2014. Daarna volgde een periode vol successen.

'Blauw-Zwarte Ruud'
Op 3 september 2014 werd Vormer met nog drie andere spelers voorgesteld bij Club Brugge. Felipe Gedoz, die uiteindelijk zou terugkeren naar Brazilië. Fran Brodic, die nu in de lagere regionen van het Italiaanse voetbal speelt en José Izquierdo, die een mooie transfer naar Brighton versierde na enkele succesjaren.

"Ik kan zowel op de nummer zes als de nummer acht voetballen. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de zes", gaf Vormer aan bij zijn presentatie. "Mijn sterke punten? Ik recupereer veel ballen en zorg voor een voetballende oplossing." Michel Preud'homme had een ander plannetje met Vormer.

Onder de vleugels van Preud'homme ontplofte Vormer helemaal. De toenmalige trainer van Club Brugge plaatste de – toen nog verdedigende middenvelder – Vormer op de 8. Een gouden zet, zo blijkt het achteraf. De middenvelder werd een publiekslieveling dankzij zijn prestaties op het veld, maar ook daarnaast.

In zijn eerste seizoen kwam Vormer uiteindelijk tot 44 wedstrijden voor Club Brugge, met een Beker van België als beloning. De Nederlander had duidelijk zijn 'clubje' gevonden. Na iets meer dan één seizoen voor Blauw-Zwart uitgekomen te hebben, verlengde hij zijn contract al tot 2020.

Lang gewacht, eindelijk de titel
In zijn eerste jaar won Vormer de beker met Club Brugge, maar de Nederlander had duidelijk zin in meer. De titel was het doel. En de titel gaf hij ook aan de Brugse supporters. Met zeven doelpunten en zes assists in de competitie was hij één van de drijvende krachten in het titeljaar van Club Brugge. Het leverde hem de Blauwe Schoen op van de Brugse supporters en een titelfeestje met de fans.

Enkel maar beter en beter
Daar stopte het niet voor Vormer, die zelfs nog een versnelling hoger schakelde. Het jaar erop, opnieuw een Blauwe Schoen én in de zomer van 2017 ook de kapiteinsband bij Club Brugge na het pensioen van icoon Timmy Simons.

Ruud Vormer, of "Ruud Ruud Ruud" voor de fans, kreeg al heel wat appreciatie bij zijn eigen supporters. Ook daarbuiten begon men Vormer stilaan op te merken. Hij werd bestempeld als één van de beste middenvelders in onze competitie en veroverde de Gouden Schoen in 2017 voor Youri Tielemans en Leander Dendoncker.

Daar stopt het niet voor Vormer, die inmiddels ook in eigen land werd opgemerkt. Na sterke prestaties bij Club Brugge werd een droom werkelijkheid voor Vormer. Hij ontving een selectie voor Oranje in de bus en mocht op 31 mei 2018 debuteren voor zijn nationale ploeg.

Uiteindelijk kwam Vormer tot vier interlands voor Oranje, met knappe interlands tegen Italië en Frankrijk op zijn CV. Inmiddels is hij wel voorbij gestoken door spelers zoals Frenkie De Jong en Donny van de Beek.

Waar stopt het dan wel?
Inmiddels is Vormer al 31 jaar oud, maar blijft hij van onschatbare waarde voor Club Brugge. Zijn goede prestaties leverde hem al interesse op van buitenlandse clubs, maar dat weigerde de Nederlander. Sterker nog, Vormer verlengde zijn contract zelfs tot medio 2022 bij Blauw-Zwart.

Een vertrek bij Club Brugge hoeft voor hem dan ook helemaal niet. Timmy Simons deed het tot zijn veertigste op het middenveld van Club Brugge. Nog negen jaar Vormer te gaan. Hij zit zondag aan 250 wedstrijden. Misschien raakt Vormer toch aan de kaap van 394 van Birger Jensen?

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws