Vreselijk nieuws uit Glasgow: Ricksen (43) na lang ziekbed overleden

Vreselijk nieuws uit Glasgow: Ricksen (43) na lang ziekbed overleden

Gepubliceerd: woensdag 18 september 2019 om 12:39wo 18-09-2019 om 12:39

Laatste update: woensdag 18 september 2019 om 12:46wo 18-09-2019 om 12:46

De Nederlandse ex-prof Fernando Ricksen is dinsdagmorgen overleden aan de slopende ziekte ALS. Dat meldt de Schotse voetbalclub Rangers, waar hij een deel van zijn carriere actief was. Ricksen leed al lange tijd aan de spierziekte en lag in een hospice in de buurt van Glasgow. De ex-international van het Nederlands elftal werd slechts 43 jaar.

Vincent de Vries, die het boek 'Vechtlust' over Ricksen schreef, bevestigt het droevige nieuws op Twitter.

In 2013 maakte Ricksen in het Nederlandse televisieprogramma De Wereld Draait Door bekend te lijden aan ALS. Daardoor kreeg hij landelijke bekendheid en kwam de ziekte in een breed daglicht te staan. Pas enkele maanden daarvoor nam Ricksen afscheid als profvoetballer bij Fortuna Sittard.

Ricksen wilde zijn ziekte onder de aandacht brengen en kreeg ook ver buiten de eigen landsgrenzen steun. Ex-club Glasgow Rangers organiseerde benefietmatchen, terwijl er verder ontmoetingen waren met Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Johan Cruijff.

Loopbaan
De carrière begon waar hij ook eindigde, bij Fortuna Sittard. In de tussentijd volgden er avontuur bij AZ Alkmaar, Glasgow Rangers (Sco), Zenit Sint-Petersburg (Rus). De rechtsback werd vijf keer landskampioen en veroverde met Zenit ook de UEFA Cup (2007/08) en Europese Supercup. Daarnaast kwam Ricksen ook twaalf keer voor zijn vaderland uit.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws