Visie van Kompany kan niet alles oplossen: Er is duidelijk extra kwaliteit nodig

Visie van Kompany kan niet alles oplossen: "Er is duidelijk extra kwaliteit nodig"

29-07-2019 12:45
9

Vincent Kompany heeft zijn vuurdoop bij RSC Anderlecht wat gemist. Tegen KV Oostende voetbalden de Brusselaars bij momenten wel aardig, maar na negentig minuten stond wel een 1-2 op het scorebord. Peter Vandenbempt wikt en weegt de start van Anderlecht.

Zeker wat het resultaat betreft was de eerste match onder Kompany een grote afknapper. Thuis tegen KV Oostende had iedereen gerekend op een vlotte start om krediet op te bouwen en een goed gevoel over te houden aan de eerste speeldag. Dat is er niet gekomen. Nochtans was het begin veelbelovend. Het was een swingend Anderlecht het eerste halfuur, met flanken die dribbelvaardig waren, met tempo, met kansen en doelpunten. De dure aankoop Michel Vlap liet een goede indruk", analyseert Vandenbempt voor Sporza.

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. "We hebben ook geleerd dat er nog veel werk is", is Vandenbempt streng. "Dat weet Kompany in de eerste plaats zelf natuurlijk. Hij zet hoog in met veeleisend voetbal, dat veel technisch vermogen en intelligentie vereist. Op het veld houdt dat risico’s in. Zeker tegen uitgekookte ploegen, zoals je ze in Belgie wel eens tegenkomt."

Verdedigend te weinig klasse?
"Niet iedereen haalt ook de standaard", wordt Vandenbempt persoonlijk. "Dit voetbal eist goede voeten, doelman Didillon had die duidelijk niet. Bornauw was
ook redelijk onzeker. Ook Cobbaut had als linksback wat problemen. Maar Kompany heeft het na de match al aangegeven, hij zal geen compromissen sluiten. Dit is de weg." 

"Bij Manchester City heeft hij, op een ander niveau, hetzelfde ervaren onder Pep Guardiola in de eerste weken of maanden, zei hij. Om dit voetbal voor elkaar te krijgen is wel duidelijk extra kwaliteit nodig. Zeker een diepe spits", besluit de radioverslaggever. Tegen Oostende stond middenvelder Pieter Gerkens voorin.