Grote metamorfose in Madrid: big spender Atlético krijgt compleet nieuw gezicht

Grote metamorfose in Madrid: big spender Atlético krijgt compleet nieuw gezicht

22-07-2019 12:01
1

FC Barcelona en Real Madrid zijn extreem actief op de transfermarkt, maar aan de doldwaze zomer van Atlético Madrid kunnen zelfs die twee grootmachten niet tippen. Atlético zag vijf dragende krachten vertrekken, incasseerde meer dan 300 miljoen euro en pompte enorme bedragen in de selectie. De machine van succestrainer Diego Simeone heeft een heel nieuw gezicht gekregen. 

Met een opbrengst van ruim 180 miljoen euro is Ajax deze zomer vooralsnog de runner-up op de ranglijst van transferinkomsten per club. De verkoop van Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Matthijs de Ligt (Juventus) leverde de kampioen van Nederland twee grote klappers op. Die 180 miljoen valt in het niet bij het waanzinnige totaalbedrag dat Atlético Madrid deze zomer incasseerde. Los Rojiblancos konden in totaal - schrik niet -  311 miljoen euro bijschrijven. Antoine Griezmann naar Barça: 120 miljoen. Lucas Hernández naar Bayern München: 80 miljoen. Rodri naar Manchester City: 70 miljoen. Diego Godin en Filipe Luis, beiden vaste gezichten in de defensie van Atlético, vertrokken transfervrij. Godin vervolgde zijn loopbaan bij Internazionale, Luis gaat waarschijnlijk aan de slag in Braziliaanse competitie. 

Zelf liet Atlético zich ook bepaald niet onbetuigd. Het vertrek van vijf basiskrachten is opgevangen met de komst van João Félix, Ivan Saponjic (beiden Benfica), Marcos Llorente (Real Madrid), Mario Hermoso (Espanyol), Kieran Trippier (Tottenham Hotspur), Felipe, Héctor Herrera (beiden FC Porto) en Renan Lodi (Athletico Paranaense). De acht zomeraanwinsten kostten opgeteld ruim 240 miljoen euro. Daarmee is de tienvoudig winnaar van La Liga nog niet uitgeshopt. Spaanse bronnen melden namelijk dat James Rodriguez voor een pikante move naar Atlético staat. Real Madrid wil de Colombiaanse stilist dolgraag van de loonlijst schrappen en is bereid om hem aan een titelconcurrent te verpatsen. James zou na Llorente de tweede speler worden die deze zomer de directe overstap maakt naar de stadgenoot. 

126 miljoen
De komst van Félix naar Wanda Metropolitano heeft voor veel opwinding gezorgd in Europa. Atlético betaalde 126 miljoen euro voor de Portugese tiener, die afgelopen seizoen doorbrak bij Benfica en daar in 43 officiële duels goed was voor 20 treffers. In Madrid moet de schaduwspits de opvolger worden van Griezmann en een koppeltje gaan vormen met Álvaro Morata. Onduidelijk is nog of Diego Costa in dienst blijft van Atléti. Het enfant terrible wordt nadrukkelijk gelinkt aan Wolverhampton Wanderers. Met Šaponjić, Nikola Kalinic en Ángel Correa beschikt Simeone over meerdere alternatieven, al zou Correa in de laatste weken zijn aangeboden bij verschillende ploegen in Europa. 

Na de verkoop van controleur Rodri zit Simeone op het middenveld nog ruim in z'n keuzemogelijkheden. Aanvoerder Koke en Saúl vormen het hart van Atlético. Simeone rouleert veel en dus gaan controleur Llorente, Thomas Partey en de ervaren Herrera in de verschillende competities ongetwijfeld veel minuten maken. In het 4-4-2 systeem van de Argentijnse coach kan Thomas Lemar op beide flanken uit de voeten en zou voor doelwit James een vrije rol zijn weggelegd op links of rechts. Simeone heeft Vitolo nog achter de hand. 

Met José Giménez en geweldenaar Jan Oblak zijn er twee spelers overgebleven van de oersterke Atlético-defensie. In Spaans international Hermoso investeerde de club afgelopen week een slordige 30 miljoen euro. Hij krijg de zware taak om in de voetsporen van clubicoon Godin te treden. Lodi is gehaald als vervanger van zijn landgenoot Luis. Voormalig PSV'er Santiago Arias moest tijdens zijn debuutseizoen concurreren met de ervaren Juanfran. Atlético nam afscheid van de dertiger en zorgde voor een transfersurprise door Trippier naar Spanje te halen. De Spurs-back en FC Porto-stopper Felipe kostten allebei ongeveer 20 miljoen.