Gouden raad voor het Anderlecht-bestuur: 'Speel deze Play-Offs uit met de jeugd'

Gouden raad voor het Anderlecht-bestuur: 'Speel deze Play-Offs uit met de jeugd'

16-04-2019 18:00 Laatste update: 21:44
9

RSC Anderlecht maakte dinsdag bekend dat de samenwerking met Fred Rutten werd stopgezet. VoetbalPrimeur.be lijstte al enkele mogelijke opvolgers op. Daarnaast hebben we nog een gouden raad voor het Anderlecht-bestuur.

“We worden liever derde met onze eigen jeugd, dan tweede door onszelf te verloochenen.” We horen het Marc Coucke nog zo zeggen op de fandag van Anderlecht afgelopen zomer. Jeugdspelers van paars-wit in de basis tegen Standard: twee.

Fred Rutten mag, met zijn keuze voor spelers met meer ervaring, Anderlecht dan wel een plekje in Play-Off 1 hebben opgeleverd, de wedstrijden in Play-Off 1 maken pijnlijk duidelijk dat de kern van dit Anderlecht ruimschoots te kort komt om te wedijveren met de top in onze competitie. Zelfs tegen Antwerp, op papier de zwakste ploeg in Play-Off 1, ging een inspiratieloos Anderlecht onderuit.

De Anderlecht-supporters moeten, net als elke voetballiefhebber, hebben zitten watertanden bij het Ajax dat woensdag Juventus voetballes gaf. Joel Veltman, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Jurgen Ekkelenkamp. Stuk voor stuk spelers uit de Ajax-jeugd. Jongeren opgeleid volgens een duidelijke filosofie, aangevuld met gerichte aankopen en ex-spelers die hun strepen al hebben verdiend. Ajax laat zien dat het kan, zelfs aan de Europese top.

Dat is ook de weg die Anderlecht moet, en ongetwijfeld wil, inslaan. Liever vandaag dan morgen. Daarom deze raad aan het adres van het Anderlecht-bestuur: Trek de rest van deze Play-Offs volop de kaart van de jeugd. Verplicht de coaches ad interim om de resterende wedstrijden te spelen met de jongeren. Aangevuld met enkele spelers die het bestuur volgend jaar aan boord wil houden.

Alexis Saelemaekers, Sebastien Bornauw, Edo Kayembe, Yari Verschaeren, Francis Amuzu, Jeremy Doku, Emmanuel Sowah. Eén voor één jongeren die hongerig zijn om zich te bewijzen, en die zijn opgeleid volgens een duidelijke filosofie. Ga maar eens kijken naar een wedstrijd op Neerpede.

Anderlecht staat op acht punten van de vierde plaats. Een kloof die wel erg groot lijkt om nog dicht te fietsen. Het lijkt dan ook het ideale moment om de jongeren hun kans te geven. Het zou een charmeoffensief zijn dat vanuit meerdere hoeken op gejuich onthaald zou worden. We zien nu al enkele ogen fonkelen rond de tafel van Extra Time.

Daarnaast zou ook het publiek in het Astridpark een pak milder zijn voor de jonkies. Zet maar eens een decibelmeter aan bij een slechte controle van Yari Verschaeren, en doe daarna hetzelfde bij een identieke actie van Pieter Gerkens.

Of de jeugd meer punten zal opleveren dan de routiniers moet nog blijken. Maar dat Jeremy Doku en Yari Verschaeren meer harten zullen winnen dan Peter Zulj en Ivan Santini, dat staat vast.