Een voorbode op succes? De voorgangers van Rutten pakten een prijs bij RSCA

Een voorbode op succes? De voorgangers van Rutten pakten een prijs bij RSCA

06-01-2019 19:13 Laatste update: 19:17
3

Met Fred Rutten heeft Anderlecht een nieuwe coach aangesteld. De Nederlander moet het seizoen voor Anderlecht toch nog enige glans bezorgen. Als we de geschiedenis mogen geloven, mag Anderlecht ook hopen op een prijs.

Rutten is de nieuwste Nederlander in de geschiedenis van de club die aangesteld werd als trainer. Zijn voorgangers kenden altijd succes bij de Brusselaars. Zij pakten steeds minstens één prijs met paars-wit, zo meldt ED.

De eerste Nederlander in het rijtje is Hans Croon. Hij was maar één seizoen trainer bij de Brusselaars ('75-'76), maar paakte daarin wil de beker van België én Europacup II. Onder hem won Anderlecht de finale van EC II van West Ham met 4-2.

De nummer twee in het rijtje is Arie Haan. Hij kende twee periodes bij Anderlecht ('86-'87 en '97-'98). Als speler won hij Europa Cup II onder Croon. Als trainer won hij in zijn eerste periode bij de Brusselaars twee landstitels. In zijn tweede periode bleef het zonder een prijs.

De analisten
Ook Aad de Mos was trainer van de Brusselaars. Hij was van '89 tot '92 T1 van paars-wit. Hij loodste Anderlecht ook naar de finale van Europa Cup II, maar verloor die uiteindelijk van Sampdoria. De Mos kon uiteindelijk toch een prijs pakken en werd één keer kampioen met Anderlecht.

Na De Mos volgde Johan Boskamp. Momenteel analist, maar van '93 tot '97 was hij ook trainer van Anderlecht. Onder zijn leiding kende Anderlecht een bijzonder succesvolle periode. Het werd drie keer op rij kampioen, won de Beker van België en ook de Super Cup.

De meest recente
De laatste (nu voorlaatste) Nederlander die trainer was van Anderlecht is John van den Brom. Hij kreeg vaak kritiek van de eigen fans, maar boekte wel succes met Anderlecht. In zijn eerste seizoen was het meteen prijs, de Supercup én de titel werden gewonnen. Het jaar daarop werd hij na een snelle uitschakeling in de Champions League al ontslagen.