Na de gouden generatie: welke Rode Duivels spelen op WK 2022?

Na de gouden generatie: welke Rode Duivels spelen op WK 2022?

07-06-2018 20:30
2

Heel wat Rode Duivels spelen deze maand waarschijnlijk hun laatste WK. De zogeheten 'gouden generatie' moet stilaan oogsten, maar wie staat er daarna klaar? In Qatar zouden deze namen wel eens kunnen opduiken in de selectie.

Zinho Vanheusden
Zonder Vincent Kompany hebben de Rode Duivels nood aan een uitvoetballende verdediger. Vanheusden, die dit seizoen door Inter werd uitgeleend aan Standard, past in dat plaatje. De Limburger kreeg nauwelijks speelminuten van Ricardo Sa Pinto, maar bewees als vervanger van Luyindama toch dat hij over heel wat technisch talent beschikt.

Jason Denayer
Een andere gedoodverfde opvolger voor Kompany, die zelfs al acht interlands op zijn naam heeft staan. Denayer kende de laatste jaren een terugval, maar deed het dit seizoen opnieuw goed bij Galatasaray. Met zestig geslaagde passes brak hij tegen Osmanlispor zelfs een Turks record.

Christian Kabasele
Kabasele zat in de selectie van 28 voor het WK, maar viel op het nippertje af. Heel wat fans vonden dat ten onrechte, want fysiek heeft Kabasele heel wat meer capaciteiten dan Laurent Ciman. Hij moet binnen vier jaar zeker een titularis kunnen worden bij de Rode Duivels.

Alexis Saelemaekers
Een speler die zowel links- als rechtsback kan spelen. Op rechts lijkt Thomas Meunier vertrokken voor een aantal jaar heerschappij, maar links is de situatie minder duidelijk. Als België is dit systeem blijft spelen is Carrasco daar basisspeler, maar hem als pure linksback gebruiken is onrealistisch. Saelemaekers kan dat invullen, al blijft ook Jordan Lukaku een interessant profiel voor de toekomst. Die laatste heeft qua talent toch een streepje voor.

Bryan Heynen
Door zijn blessurelast kon hij dit seizoen geen grote stappen zetten, maar zijn weinige minuten bij Racing Genk waren al veelbelovend. Heynen heeft alles om een moderne 'nummer zes' te worden voor de Rode Duivels. Volgend seizoen moet meer dan ooit zijn seizoen worden.

Samuel Bastien
Een speler die het niet haalde bij Anderlecht, maar na uitstekende prestaties bij Avellino een contract versierde bij Chievo Verona. Ook daar moet hij nu echter weg, Standard kan zijn nieuwe bestemming worden. De positie van verdedigende middenvelder is over enkele jaren vacant, Bastien is een kanshebber om die in te nemen. Leander Dendoncker en Youri Tielemans zitten dan normaal gezien echter ook op hun top.

Dennis Praet
Vooral centraal op het middenveld is er dringend opvolging nodig, want Axel Witsel, Marouane Fellaini en Mousa Dembélé gaan niet meer eeuwig meegaan. Praet, die deze zomer van Sampdoria kan verhuizen naar een topclub, lijkt daar een logische vervanger. Kan hij de komende jaren uitgroeien tot een wereldtopper en die namen doen vergeten?

Leandro Trossard
De kans is reëel dat Dries Mertens niet meer gaat spelen op het WK 2022. Met Leandro Trossard is er nu een gelijkaardig profiel bij Racing Genk. De Limburger is nu al gegeerd door een resem grote clubs, maar plant zijn carrière zorgvuldig en blijft voorlopig in Genk. Werpt dat geduld zijn vruchten af? Kan een stevige back-up zijn voor Eden Hazard.

Landry Dimata
De jonge spits van Congolese origine staat nu al niet ver van een selectie, al was zijn seizoen bij Wolfsburg wel een regelrechte ramp. Hij scoorde geen enkel doelpunt. Hij zou nu kunnen terugkeren naar België, onder meer naar Anderlecht. Daar zou hij zijn carrière kunnen herlanceren. Met Batshuayi en Lukaku zijn de huidige spitsen echter ruim jong genoeg om ook in Qatar nog te kunnen schitteren.

Charly Musonda Jr.
Hoe lang mogen we nog blijven hopen op een doorbraak van dit supertalent? Bij de jeugd overvleugelde hij alles en iedereen, maar zijn vertrek naar Chelsea bleek een slechte keuze. Dit seizoen was het ook vooral bankzitten geblazen voor hem, zelfs na zijn uitleenbeurt aan Celtic. Qua potentieel haalt hij makkelijk het niveau van de Rode Duivels, het is enkel hopen op een déclic.

Een mogelijke opstelling voor het WK 2022 ziet er als volgt uit. Kunnen we hier ver mee raken?