Ontevreden voetbalbond wil ingrijpen tegen te veel buitenlanders: '2 maatregelen'

Ontevreden voetbalbond wil ingrijpen tegen te veel buitenlanders: '2 maatregelen'

06-09-2017 07:10
7

De transferperiode is afgelopen. De afgelopen maanden haalden de Belgische clubs weer meer buitenlanders dan Belgen binnen. Bijna 6 op de 10 voetballers in de Belgische competitie zijn buitenlanders, een nieuw record. Bij de voetbalbond trekt men nu aan de alarmbel. Dat schrijft Sportwereld.

Volgens de Voetbalbond moet er een einde komen aan het aantal buitenlanders in onze competitie. Het richtte daarom een taskforce op. Die wil meteen ingrijpen met twee verse maatregelen om meer Belgen in de competitie te krijgen.

"Te veel talenten verlaten België nog voor ze in de eerste klasse gespeeld hebben. Spelers van 16 jaar en hun entourage worden snel verleid door het geld, maar krijgen in het buitenland soms amper kansen", aldus technisch directeur van de voetbalbond Chris Van Puyvelde in de krant.

Ten eerste wil de voetbalbond een halt toeroepen aan het aantal managers voor jonge spelers.  "Nu kan iedereen zomaar manager worden. De lokale bakker of beenhouwer kan plots de belangen van een jong talent verdedigen. Dat kan niet langer.” Sommige clubs spraken al af dat ze voor transfers van jeugdspelers niet meer met managers werken of ze alleszins niet betalen. "Misschien moeten wij ook naar zo’n gentlemen’s agreement. En als dat niet lukt, maken we er een reglement van."

Daarnaast wil men bij de bond proberen om de doorstroom van achtien-, negentienjarige talenten naar de eerste ploeg te vergroten. Jeugdspelers, die niet op tijd doorbreken vallen momenteel tussen wal en schip. "We moeten ervoor zorgen dat de eigen jeugd meer kansen krijgt, maar tegelijkertijd moeten clubs ook meer geduld hebben met jonge spelers. Een nieuwe jeugdcompetitie is daar misschien een oplossing voor."