Wie kunnen de Belgen loten: de voorlopige Europa League-poules

Wie kunnen de Belgen loten: de voorlopige Europa League-poules

30-05-2017 11:45

De potten van de Champions League zijn inmiddels bijna bekend, Anderlecht zal in Pot 3 terechtkomen. Hoe zit dat echter met de Europa League? De poules zouden er als volgt kunnen uitzien.

Bij deze indicatie wordt aangenomen dat alle reekshoofden (dus ook AA Gent en eventueel Racing Genk) doorstoten, maar er zijn natuurlijk altijd stunts mogelijk. Verder nemen we ook aan dat de niet-reekshoofden in de Champions League uitgeschakeld worden. Dan krijgen we voorlopig het volgende resultaat.

Voorrondes
Geen enkele Belgische club begint voor de derde voorronde aan de Europa League. De winnaar van de barrage op woensdag begint daar, net als derde plaats AA Gent. Club Brugge moet één voorronde spelen als het uitgeschakeld wordt in de derde voorronde van de Champions League. Als ze verliezen in de laatste voorronde van de CL zitten ze al in de poules. Bekerwinnaar Zulte Waregem zit daar sowieso al.

Genk en Gent zijn reekshoofden in beide voorrondes en krijgen dus mindere goden voorgeschoteld. Voor Oostende geldt dat niet. Met Zenit, Bilbao, Galatasaray, AC Milan en PSV kan het meteen een zware klepper loten.

Pot 1
Arsenal, Lyon, Villarreal, Fenerbahce, Lazio zijn zekerheden in deze pot. Viktoria Plzen ook als het de Champions League niet haalt. Uit de voorrondes komen mogelijk Zenit, Bilbao, Galatasaray, Sparta Praag, AC Milan en PSV. Opvallend: tenzij er veel stunts zijn in de Champions League zit ook Racing Genk in Pot 1.

Pot 2
Als Club Brugge de Champions League niet haalt zou het in Pot 2 zitten in de Europa League. Hetzelfde geldt voor CSKA Moskou, Sporting Lissabon en BATE Borisov. AA Gent kan daar via voorrondes bijkomen, net zoals SC Braga, Steaua Boekarest, PAOK, FC Krasnodar, Bordeaux, Everton en Young Boys Bern.

Pot 3
In deze pot zijn er al twee zekerheden. Real Sociedad en Lokomotiv Moskou zijn zeker geplaatst, maar kunnen natuurlijk nog een pot stijgen of zakken. Uit de Champions League kunnen Legia Warschau, APOEL, Maribor en Qarabag komen. Verder kunnen we hier ook Olympique Marseille, Dinamo Zagreb, Maccabi Tel Aviv, Freiburg, Astra Giurgiu en Austria Wien zien.

Pot 4
In deze pot zit Zulte Waregem sowieso, KV Oostende ook dat ze zich zouden plaatsen. Er zitten al veel zekerheden in deze pot: FC Keulen, Hertha Berlijn, Vitoria Guimaraes, Atalanta, Zorya Luhansk, Vitesse, FC Zlin en FC Lugano zijn allemaal geplaatst. Hoffenheim en Nice kunnen nog uit de Champions League komen, Malmö kan zich nog plaatsen.