Historische prestatie: Ajax houdt stand in zinderend duel en staat in de finale

Historische prestatie: Ajax houdt stand in zinderend duel en staat in de finale

11-05-2017 22:58

Ajax heeft voor het eerst in 21 jaar een Europese finale bereikt. De Amsterdammers hadden het onverwachts zwaar in de zinderende return tegen Olympique Lyon, maar wisten de schade met man en macht te beperken: 3-1. In de eindstrijd staat Ajax op 24 mei tegenover Manchester United.

Olympique Lyon zette gesteund door de eigen aanhang al snel aan, maar na de eerste storm te hebben overleefd nam Ajax het initiatief over. Na een snelle vrije trap van Hakim Ziyech had Amin Younes de openingstreffer op de voet, maar de Duitser lobte de bal over doelman Anthony Lopes op de dak van het doel. De equipe van Peter Bosz schudde de zenuwen van zich af en kreeg na een klein half uur loon naar werken. Kasper Dolberg bleef uiterst koel en wipte de bal fraai over Lopes heen: 0-1.

Met die goal leek Ajax al zo goed als zeker van de finale. Davy Klaassen had het duel in het slot kunnen gooien, maar schoot naast. Dat bleek niet veel later een dure misser. In een minuut tijd zette sterspeler Alexandre Lacazette van Lyon de wedstrijd op zijn kop. De aanvaller versierde een strafschop na een vermeende overtreding van Matthijs de Ligt, die hij zelf benutte. Direct daarna tikte Lacazette ook de 2-1 binnen bij de tweede paal. De druiven voor Ajax waren zuur na een lange tijd uitstekende eerste helft.

Na de pauze hing Ajax in de touwen. De Amsterdammers hielden lange tijd met hangen en wurgen stand, ondanks een enorme kans van Nabil Fekir op 3-1. Aan de andere kant kreeg Ajax ook kansen om toe te slaan. Zo schoot invaller Donny van de Beek op de kruising. In de 81e minuut ging het echter mis. Rachid Ghezzal stond volledig vrij en tekende voor de aansluitingstreffer. Het werd extra penibel toen Nick Viergever niet veel later zijn tweede gele kaart kreeg voor een tackle op Fekir.

Ajax hapte in de slotfase naar adem, maar met kunst en vliegwerk hield Ajax de schade beperkt tot 3-1. Na de 4-1 zege in Amsterdam was dat net voldoende, waardoor Ajax zich kan op maken voor een historische finale in Stockholm.