Saintfiet heeft twijfels bij aanstelling Wilmots: Zal hij de tijd krijgen?

Saintfiet heeft twijfels bij aanstelling Wilmots: "Zal hij de tijd krijgen?"

22-03-2017 21:34

Marc Wilmots heeft een nieuwe job gevonden. De voormalige bondscoach van de Rode Duivels gaat aan de slag als oefenmeester bij Ivoorkust. Maar wat mag Wilmots verwachten het Afrikaanse voetbal? Sporza ging zijn licht opsteken bij Afrikakenner Tom Saintfiet.

De Belg was in Afrika al bondscoach bij Namibië, Zimbabwe, Ethiopië, Malawi en Togo. Hij kent het continent en de spelers dus als zijn broekzak. Was hij verrast door de aanstelling van Wilmots? "Ja en nee. Hij werd al een paar keer genoemd de laatste maanden. Hij was ook kandidaat bij Algerije, dat uiteindelijk voor Georges Leekens koos."

"Ja, omdat Ivoorkust momenteel niet zo sterk is als vroeger. Het heeft bijvoorbeeld minder kwaliteit dan Algerije. In de periode 2005 tot 2010 was Ivoorkust een van de beste landen ter wereld, maar die generatie stopt nu stilaan. Hij zal moeten bouwen, maar zal de tijd krijgen om dat te doen?"

Toch viel Saintfiet niet van zijn stoel toen Ivoorkust uiteindelijk bij Wilmots uitkwam. "Hij heeft bij de Rode Duivels goed gepresteerd. Al die namen bij België, dat heeft natuurlijk internationale een weerklank. Dan denken ze in landen als Ivoorkust dat dit een toptrainer is."

"Het is nu aan Wilmots om dit ook te bewijzen. Want hij heeft nog nooit in Afrika gewerkt. Daar worden meteen resultaten verwacht. Het zal wennen worden."