Profclubs willen test om financiële drama’s te voorkomen

‘Profclubs willen naast nieuw format ook financiële drama’s voorkomen via test’

30 mei om 23:12
Laatste update: 30 mei om 23:37

Op 5 juni stemmen de clubs van de Jupiler Pro League en de Challenger Pro League niet alleen over een nieuw competitieformat. De clubs willen ook financiële drama’s zoals bij KV Oostende en Standard voorkomen. Dit moet naar Engels voorbeeld gebeuren via een eigenaars- en directeurstest, weet Het Nieuwsblad.

In Engeland wordt dit al vanaf 2004 gedaan. Het is op deze manier de bedoeling om onbetrouwbare of niet-kredietwaardige investeerders te ontmaskeren voordat een club financieel ten gronde gericht wordt. De test maakt het niet onmogelijk dat het alsnog misgaat. 777 Partners, de Amerikaanse eigenaren van Standard, kregen in de Premier League de toestemming om Everton over te nemen.

Behalve de test is er nog een andere manier waarop de financiële risico’s beperkt kunnen worden voor de Belgische profclubs. Dit kan via de verstrenging van de licentievoorwaarden. De auditeurs van de verschillende clubs kunnen nagaan of de clubs voldoen aan de “squad spend ratio”. Dit is een soort salarisplafond om te vermijden dat de clubs een te groot aandeel van hun inkomsten besteden aan de salarissen van de spelers.

De derde mogelijkheid om de financiële risico’s te beperken waarover gestemd wordt is een consequenter bestraffingsbeleid. De clubs die niet aan de financiële regels voldoen weten op deze manier welke puntenaftrek hen te wachten staat doordat de club zich niet aan de financiële regels houdt.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.