Nieuw format? Jupiler Pro League met zestien clubs, geen halvering

30 mei om 12:16

De Pro League is nog op zoek naar een competitieformat voor het seizoen 2025/2026. Nu ligt er een voorstel met zestien clubs op tafel. Vier clubs zouden zonder halvering strijden om de titel. 

In de afgelopen weken werd er over verschillende formats vergaderd. De topfavoriet is nu een format met zestien clubs. De top vier speelt Play-Offs voor de titel waarbij de punten niet worden gehalveerd. De nummers vijf tot veertien speelt nog Play-Offs, maar dan met directe uitschakeling. Zo wordt het aantal matchen voor die clubs beperkt.

De laatste twee uit de competitie zakken in dit format sowieso, zonder barrages. Dat wil dus ook zeggen dat twee clubs uit 1B rechtstreeks promoveren. De G8 wilde zelfs gaan naar een competitie met veertien clubs, maar kon niet genoeg stemmen verzamelen. De kleine clubs wilden dan weer een hoogste klasse met achttien clubs, waardoor zestien clubs het logische compromis werd.

Het doel is dus om het schema voor iedere club wat lichter te maken. In dat seizoen 2025/2026 komen er sowieso meer Europese wedstrijden door de hervorming van de Champions League. Op 5 juni wordt er gestemd op dit voorstel.