Club Brugge tegen PAOK, tactische analyse van Griekse koploper

Club Brugge - PAOK, een tactische analyse van de veelzijdige Griekse koploper

10 april om 23:30
Laatste update: 10 april om 23:30

Club Brugge neemt het aankomende donderdag op tegen PAOK Thessaloniki in de heenmatch van de kwartfinale van de Conference League. Het tweeluik belooft een flinke opgave te worden voor de manschappen van interim-trainer Nicky Hayen. De huisanalist van VoetbalPrimeur.be levert een uitgebreide tactische analyse van de Griekse ploeg die ook wel de tweekoppige adelaar van het Noorden wordt genoemd.  

Vermoedelijke opstelling:
PAOK Thessaloniki, onder leiding van de Roemeense coach Razvan Lucescu, zal aantreden in een GK-4-2-3-1 formatie, die aanvallend overgaat in een GK-4-3-3. De aanvallen van PAOK worden voornamelijk langs de flanken opgezet, met gevaarlijke spelers als Zivkovic en Konstantelias, en mogelijk Despodov en Taison.

De centrumspits krijgt ondersteuning van de aanvallende middenvelder om de aanvalskracht te vergroten. Bovendien trekken de vleugelaanvallers vaak naar binnen. De centrumspits en de aanvallende middenvelder wisselen regelmatig van positie om de verdedigers van de tegenpartij uit hun positie te lokken.

De twee defensieve middenvelders bieden voornamelijk steun onder de bal als een dubbele pivot. Tijdens omschakelmomenten kan één van hen naar voren drukken om extra dreiging te creëren bij een tegenaanval. De achterste linie vormt een compacte eenheid, waarbij de vleugelverdedigers naar binnen vouwen om de brede aanvallers van de tegenstander af te stoppen.

Als de doelman of centrale verdedigers van Club Brugge in balbezit zijn, zet de diepe spits directe druk, ondersteund door de aanvallende middenvelder, waardoor het team in een GK-4-4-2 formatie komt te spelen.

Sterke punten:
Konstantelias en Zivkovic: Beide vleugelaanvallers zijn technisch zeer vaardig. Ze beschikken over een uitstekende visie en kunnen met gemak een teamgenoot in scoringspositie brengen. Ze benutten de vrije ruimtes tussen de linies effectief. Dit maakt hen een gevaarlijke troef voor PAOK.

Koulierakis: De leider van PAOK's verdediging. Dankzij zijn uitstekende passes kan hij moeiteloos linies doorbreken.

Taison: De Braziliaanse invloed binnen de Griekse club, bekend om zijn individuele acties. Deze 36-jarige Braziliaanse vleugelspeler zou ziek zijn en daardoor niet geselecteerd voor de wedstrijd tegen Club Brugge.

Zwakke punten:
De vleugelverdedigers zijn de zwakkere schakels van het team. Ze zijn kwetsbaar in de rug, vooral bij directe tegenaanvallen. Bovendien zijn ze niet behendig en hebben ze moeite met het verdedigen van voorzetten. Club Brugge zou hier voordeel uit kunnen halen.

Beste speler:
Andrija Zivkovic: De rechter vleugelaanvaller van PAOK, die met zijn linkerbeen speelt, werd ooit de 'Servische Messi' genoemd. Andrija functioneert voornamelijk als een 'Wide Playmaker', die het spel vanaf de rechterflank dicteert. Hij is een veelzijdige speler met een uitstekend inzicht en technische vaardigheden. Andrija is vooral gevaarlijk in het laatste deel van de aanval.

Grootste talenten:
Giannis Konstantelias: De 21-jarige aanvallende middenvelder is de ster van PAOK. Hij is voornamelijk actief op de linker aanvallende flank. Hoewel Giannis niet uitblinkt in fysieke kracht of luchtvaardigheid, is hij een snelle en sierlijke speler. Zijn vermogen om het spel te lezen en zijn eindpass maken hem essentieel voor PAOK's aanval. Giannis is een van de spelers die met minimale balcontacten een teamgenoot in de ruimte kan aanspelen. Bovendien is hij zeer comfortabel met de bal aan zijn voet, met individuele acties die meestal naar het centrum gericht zijn. Zijn eerste aanrakingen zijn altijd nauwkeurig, vooral met de buitenkant van zijn rechtervoet. Hij doet denken aan Kevin De Bruyne in zijn jongere jaren, vanwege zijn techniek, visie, intelligentie, werksnelheid zonder bal en precisie in passing en voorzetten.

Konstantinos Koulierakis: De 20-jarige linkervoetige centrale verdediger is een uitmuntende passer. Konstantinos staat bekend om het vinden van vrije ruimtes tussen de linies en het perfect aanspelen van zijn teamgenoten. Hij heeft ook een uitstekend overzicht en kan de bal moeiteloos van de ene naar de andere kant verplaatsen, wat zorgt voor verticaliteit in PAOK's spel. Hij gaat goed om met druk, maar kan bij te veel tijd soms een verkeerde beslissing nemen. Een speler met veel potentieel, die binnenkort de overstap zal maken naar een grote competitie.

Tzimas Stefanos is de complete rechtsvoetige centrumaanvaller van PAOK. Stefanos geniet enorm van het contact met zijn directe tegenstander, de targetspits. Hij is snel over de eerste meters en zeer sterk in het duel. Bovendien is Stefanos een uitstekende afmaker die met beide voeten kan scoren. Hij daalt vaak af naar het middenveld om de bal op te eisen en zijn tegenstanders uit positie te trekken, waardoor er ruimte ontstaat voor zijn teamgenoten. Stefanos heeft het potentieel voor een topcompetitie.

Weetje over PAOK:
Konstantelias en Tzimas waren vorig seizoen nog in beeld bij Club Brugge.

Binnen de selectie van PAOK zijn er twee spelers met een verleden in de Belgische competitie: Ally Samatta (KRC Genk) en William Troost-Ekong (KAA Gent).

Conclusie over PAOK:
Het PAOK Thessaloniki onder leiding van de Roemeense coach Razvan Lucescu is een zeer goed gebalanceerd team. De spelers zijn zich bewust van wat er van hen verwacht wordt. Het team is een goede mix van jeugdig talent en ervaren spelers die op de terugweg zijn, zoals Taison, of die een minder succesvolle carrière hebben gehad, zoals Zivkovic. Club Brugge zal op zijn best moeten zijn om PAOK in twee wedstrijden te kunnen verslaan.