VP's Lessen uit Engeland-België: spektakel verwachten mag dankzij sterke tandem

VP's Lessen uit Engeland-België: spektakel verwachten mag dankzij sterke tandem

26 maart - 23:59 Laatste update: 27 maart - 17:15
2

Na de 2-2-remise van de Rode Duivels op Engeland valt er een halve encyclopedie aan vaststellingen mee te nemen richting juni, wanneer de aanloop naar Euro 2024 écht begint. VoetbalPrimeur.be schiet Domenico Tedesco een handje toe met vijf lessen waar de bondscoach de komende tweeënhalve maand op mag broeden.

Zowaar een leuke oefenwedstrijd
Na Ierland – België (0-0) waren we net op tijd terug wakker geraakt om naar de tweede oefeninterland van de Belgen over het Kanaal te zien. Het verschil tussen het duel in het Aviva Stadion en de match op Wembley was enorm. Daar zaten de tegenstander en de basiself van de Rode Duivels natuurlijk voor veel tussen. Het verschil tussen de vaste namen en de jongens die tegen Ierland speelden, is groot. Kansen langs beide kanten, ruimte op de tegenaanval en dat nog afgekruid met die onnavolgbare dribbels van Jérémy Doku ... De hoofdprijs zit er in Duitsland misschien niet in, maar een schoonheidsprijs moet zeker lukken!

Tielemans toont zich (eindelijk)
Dinsdag speelde Tielemans zijn 68e interland. Hij deed dat op Wembley, een stadion waar hij heel goede herinneringen aan heeft. Tegen Engeland werden de herinneringen nog mooier. Twee keer scoorde de middenvelder tegen The Three Lions. Eerst strafte hij een fout van Pickford af. Daarna nam hij de Engelse achterhoede te grazen met dank aan een geweldige assist van Lukaku, maar laten we niet vergeten dat Tielemans zelf de aanval op gang bracht. Deze Tielemans willen we nog veel vaker zien bij de Rode Duivels.

Onana, stofzuiger met overzicht
Offensief was Tielemans de uitblinker van dienst, maar op defensief vlak was Onana de man. Dat de 22-jarige middenvelder op de radar staat van FC Barcelona, hoeft niet te verbazen. Onana is niet enkel een stofzuiger die altijd vol in duel gaat. Hij behield tegen Engeland ook nog eens het overzicht. Met enkele meesterlijke slidings verzorgde de Everton-man bovendien mee het spektakel. Noem hem naast Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku gerust de vierde steunpilaar van dit elftal.

Balbezit niet heilig
Hoeveel zou het geweest zijn voor de pauze, hoop en al 30 procent? En toch flikkerde na 45 minuten wel degelijk een 1-2-tussenstand op het scorebord in Wembley. Het is al langer zo klaar als een klontje dat balbezit niet noodzakelijk is om overwinningen te boeken. Domenico Tedesco gooide het in het tweede bedrijf over een andere boeg, om ook dat aspect eens uit te testen met het oog op het EK, gaf hij achteraf toe. En het moet gezegd dat de Duivels toen eigenlijk scherper acteerden dan voordien. Eén ding staat vast: deze bondscoach heeft nu al verschillende scenario's in zijn hoofd om Duitsland te veroveren.

De puzzel is zo goed als compleet
De uitdagers kregen hun kans tegen Ierland, maar grepen die niet. De A-ploeg leverde dinsdag dan weer een prestatie af waar je als coach mee aan de slag kan. Het ziet er dan ook naar uit dat het basiselftal voor de groepsfase van het EK min of meer vaststaat. Kevin De Bruyne moet uiteraard nog een plekje krijgen (wordt de herboren Tielemans alsnog het slachtoffer?) en in doel is de keuze wat onzekerder geworden. Voor de rest lijkt Zeno Debast nog hoop te mogen koesteren om Wout Faes eruit te spelen. Meer verrassingen lijken voorlopig in de koelkast te blijven. Maar op een eindtoernooi kan alles snel verkeren ...