Puntenaftrek brengt hoop voor Burnley

Dankzij puntenaftrek plots weer hoop: hoe Kompany degradatie alsnog kan afwenden

20 maart om 10:15
Laatste update: 20 maart om 10:15

Gentleman als hij is lachte Vincent Kompany ongetwijfeld niét in zijn vuistje. En toch kreeg Burnley FC maandag leuk nieuws van achter de groene tafel. Degradatieconcurrent Nottingham Forest heeft vier punten ingeleverd omdat het de regels rond Financial Fair Play onvoldoende respecteerde. Plots verschijnt er toch weer een horizon aan de uitzichtloze situatie van Burnley, ziet VoetbalPrimeur.be.

Allereerst een disclaimer: in principe kan Nottingham nog steeds in beroep gaan tegen de beslissing, waardoor (een deel van) de puntenaftrek mogelijk wordt teruggedraaid. Everton FC gaf enkele maanden geleden het voorbeeld. Ook The Toffees hebben last met de financiële spelregels, maar slaagden erin om de bevoegde instanties milder te stemmen. Als Forest datzelfde pad bewandelt, kan het misschien nog enkele (gouden?) puntjes terugverdienen.

Tot nader order ziet de nieuwe tussenstand er onderaan de Premier League evenwel als volgt uit: 

16. Everton - 25 punten
17. Luton Town - 22 punten
18. Nottingham Forest - 21 punten
19. Burnley FC - 17 punten
20. Sheffield United - 14 punten

Nottingham is vanwege de bestraffing dus in één klap onder de rode streep beland. Ter herinnering: over het Kanaal zakken de laatste drie onherroepelijk naar de Championship. Wat mensen met een Belgische bril daarnaast evenzeer zal opvallen, is dat Burnley er plots niet zo verschrikkelijk slecht meer voor staat. Eigenlijk leefde de gedachte al maandenlang dat het schip van Kompany recht op de ijsberg afvaarde. Nu bedraagt de afstand tot een veilige haven slechts vijf punten. Doenbaar.

Nu ja, vijf punten ... Eigenlijk zes. Mocht Burnley aan het einde van de rit op evenveel punten eindigen als Luton en/of Nottingham, gaat het doelpuntensaldo immers doorwegen. Daar wordt Kompany niet vrolijk van. Terwijl de twee concurrenten respectievelijk op -18 en -16 staan, zit Burnley aan -34. Die kloof nog overbruggen lijkt schier onmogelijk. Het zal dus wel degelijk aan de hand van voldoende overwinningen en gelijke spelen moeten gebeuren. Gelukkig is daar nog ruim de tijd voor. 

Hoop koesteren
Na de interlandbreak staan er nog negen speeldagen op het programma in de Premier League. Met andere woorden: er vallen nog 27 punten te verdienen, ook onderaan. Enkele factoren spreken in het voordeel van Kompany's bende. Eerst en vooral is er natuurlijk de mentale boost die de puntenvermindering van Nottingham zonder twijfel teweeg heeft gebracht. We durven er gif op innemen dat Kompany het graag anders had gezien, maar hoe je het ook draait of keert, deze omwenteling is welgekomen.

Daarnaast zit Burnley van de vier voornaamste degradatiekandidaten (we laten Everton even buiten beschouwing) nu zowaar in de beste vorm. Op West Ham United lieten The Clarets in extremis een zege nog uit handen glippen, wat niet voor het eerst was overigens. Afgelopen zaterdag volgde dan toch nog eens een driepunter, de eerste sinds 23 december. Brentford FC ging met 2-1 voor de bijl. Net als in vele andere wedstrijden eiste Burnley vol zelfvertrouwen het balbezit op. Voorlopig puurde het daar bitter weinig punten uit, maar het doet vermoeden dat er een dikkere reeks in zit dan de huidige 4 op 6, eens de trein écht gaat denderen.

Tot slot biedt ook het resterende programma nog mooie vooruitzichten voor Kompany en zijn manschappen. De huidige top-vier hoeven ze al niet meer te vrezen, want die zijn allemaal al twee keer de revue gepasseerd. Met onder andere Tottenham Hotspur en Newcastle United staan er wel nog kleppers op het menu, maar veel belangrijker is dat Burnley ook nog als enige nog drie van de laatste vijf ploegen in de ogen kijkt. Daar vallen dus zaakjes te doen. Voor Luton en Nottingham oogt de agenda een stuk zwaarder. Neem nu de ploeg van Thomas Kaminski, die de komende maand bezoekjes brengt aan Tottenham Hotspur Stadium, het Emirates en het Etihad. Dat wordt puffen! Als klap op de vuurpijl staat er op speeldag 38 nog ... Burnley-Nottingham gepland. Vervolledigt Kompany daar zijn miraculeuze herrijzenis?