Gezocht: Derde tegenstander voor Rode Duivels op het EK, zo werkt het

Gezocht: Derde tegenstander voor Rode Duivels op het EK, zo werkt het

15 maart - 17:00 Laatste update: 22 maart - 11:54
2

De Rode Duivels richten hun blik de komende tien dagen op Ierland, Engeland en ... pad B uit de Play-Offs voor Euro 2024. In tegenstelling tot een heleboel vriendschappelijke duels staan er in deze interlandperiode immers ook enkele wedstrijden op leven en dood op de planning. Hoe zit dat nu weer? VoetbalPrimeur.be beantwoordt vijf brandende vragen.

1. Waar gaat het weer over?
Na de kwalificatiecampagne voor het Europees Kampioenschap in Duitsland wisten twintig naties zich te verzekeren van een toegangsticket, waaronder onze Rode Duivels. Met het gastland erbij komt dat totaal neer op 21, maar aangezien er komende zomer met z'n 24 wordt gebikkeld, zijn er nog drie stekjes over. Op dinsdag 26 maart is bekend welke landen zich alsnog gelukkig mogen prijzen.

2. Welke landen maken nog een kans?
Twaalf dromers schieten over: Bosnië-Herzegovina, Estland, Finland, Georgië, Griekenland, IJsland, Kazakhstan, Luxemburg, Israël, Oekraïne, Polen, Wales. Drie van hen verkeren binnen tien dagen dus in de zevende hemel.

3. Hoe zit het systeem in elkaar?
De twaalf deelnemers zijn verdeeld over drie 'paden': A, B en C. In eerste instantie staat er een halve finale op het programma. De winnaars van elke halve finale komen tegen elkaar uit in de finale van hun respectievelijke pad.

4. Waarom zou ik kijken? 
De spanning zal uiteraard troef zijn, maar bovendien komen er ook nog een heleboel Europese (sub)toppers in actie. Wat gedacht van Edin Dzeko (Bosnië), Robert Lewandowski (Polen) en Mykhaylo Mudryk (Oekraïne) bijvoorbeeld?

5. Zijn er Belgische belangen?
Jazeker! Dat is meteen ook de belangrijkste reden om af te stemmen op deze Play-Offs, meer bepaald op pad B. Bij de EK-loting zijn de Rode Duivels namelijk ingedeeld in groep E met Roemenië, Slowakije en ... de winnaar van pad B. Daarin strijden Bosnië-Herzegovina, IJsland, Israël en Oekraïne met elkaar. In de halve finales zijn de duels als volgt: Israël - IJsland en Bosnië-Herzegovina - Oekraïne. Op papier dragen de Oekraïners de favorietenrol met zich mee. Zij staan 24e op de FIFA-ranking; de andere landen horen niet bij de top-60.