Opvallende cijfers: 'Anderlecht en Charleroi meest 'benadeeld' door de VAR'

Opvallende cijfers: 'Anderlecht en Charleroi meest 'benadeeld' door de VAR'

9 februari - 20:00
91

De Belgische scheidsrechters worden wekelijks geëvalueerd door het RIS (Referee Information System). Elke (sleutel)beslissing die zij nemen wordt ook onder de loep genomen door medewerkers van de hogeschool UCLL en ex-refs uit het buitenland. Inmiddels zijn ook enkele van die cijfers bekend.

Bij Het Nieuwsblad kon met de gegevens tot en met speeldag 20 van dit seizoen bekijken. Uit die cijfers bleken zowel RSC Anderlecht als Sporting Charleroi het vaakst een VAR-interventie in hun nadeel te hebben meegemaakt met elk drie stuks.

Kort daarachter volgen Club Brugge en KRC Genk met twee gemiste VAR-interventies in hun nadeel. Ook Cercle Brugge, KVC Westerlo, STVV en KV Mechelen kregen al één gemiste interventie in hun nadeel volgens die bijzonder opvallende cijfers.

Dat betekent dus ook dat enkele ploegen al werden bevoordeeld. Daarin staat Oud-Heverlee Leuven op één met drie VAR-interventies in hun voordeel. KAA Gent en Sporting Charleroi kregen er ook elk twee in hun voordeel.

Gemiste VAR-interventies in het voordeel:
3: OH Leuven
2: KAA Gent, Charleroi
1: KVC Westerlo, Royal Antwerp FC, RSC Anderlecht, Standard, RWDM, STVV, KV Mechelen
0: Cercle Brugge ,Club Brugge, KRC Genk, Eupen, KV Kortrijk, Union

Gemiste VAR-interventies in het nadeel:
3: Charleroi, RSC Anderlecht
2: Club Brugge, KRC Genk
1: Cercle Brugge, KVC Westerlo, STVV, KV Mechelen
0: KAA Gent, OH Leuven, Antwerp, Standard, RWDM, Eupen, KV Kortrijk, Union

Een belangrijke kanttekening bij die cijfers is echter het soort van fout en het tijdstip daarvan. Een niet-gegeven rode kaart in de 89e minuut weegt minder zwaar door dan een strafschop bij een 0-0 stand.

Een andere belangrijke kanttekening is dat de beweringen van het RIS niet dezelfde zijn als die van het Refereeing Department. Zo werd onder andere de strafschop in het duel tussen KAA Gent en KAS Eupen niet opgenomen in de statistieken, terwijl de VAR volgens het Refereeing Department toen wél in de fout ging.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.